Според изследване на НЦИОМ:

Състоянието на домакинствата се е влошило за година

Българите масово залагат на буркани за зимата, при финансови проблеми най-трудно се отказват от цигарите

Състоянието на домакинствата се е влошило за година

Финансовото положение на българските домакинствата се е влошило за последната година, а близо 60% от хората са срещнали затруднения при плащането на комуналните си разходи – ток, вода и отопление, установи национално представително проучване на НЦИОМ, представено в сряда. В сравнение с ноември 2011 година, дялът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал с 5 процентни пункта Анкетата е проведена между 20 и 27 септември, а в нея са участвали 10 000 души.

Трудности са имали предимно хората във възрастовите групи 40 - 49 години и над 59 години. Другите признаци са ниското образование, жителите на столицата и селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

Общо 52% от хората твърдят, че са ограничили покупката на стоки от първа необходимост. Този дял остава без промяна в сравнение с ноември миналата година. 46 на сто от интервюираните не са ходили на ваканция през 2012 г., независимо, че са я планирали. ПF този показател статистиката показва негативен ръст от 4 процента за последната година.

 

През 2012 година общо 40% от пълнолетните българи са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището, което е повишение с 5 процента. Без промяна - 20% остава дялът на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си. Също непроменен за последната година - 15% е дялът на хората, отложили планирана покупка на автомобил.

Към момента на провеждане на проучването 16% от интервюираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4% по-висок спрямо деклариралите подобен статус през есента на 2011 година. С 2 процента се увеличава и броят на хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца.

 

Залага се на бурканите

 

Общо 76% от домакинствата приготвят зимнина като спазването на тази стара българска традиция няма нищо общо с материалното състояние на хората, показва още проучването на НЦИОМ. "Три четвърти от участвалите в изследването - 76%, посочват, че в техните домакинства традиционно се приготвя зимнина. При хората със стандарт на живот около и над средния този дял е 74%, а при крайно бедните - над 77 процента", се казва в проучването.

Два пъти по-малко столичани приготвят домашни консерви – 39 процента. Общо 6% заявяват, че досега са приготвяли зимнина, но тази година няма да го направят. Сред тази категория най-често попадат хора на възраст между 50 и 59 години и жители на София.

 

Общо 16% от българите казва, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите, високообразованите, жителите на столицата и хора с месечен доход на домакинството над 3000 лв.

 

Трудният избор: храна или цигари

 

Българите много по-трудно се лишат от цигарите, алкохола, лекарствата и разходите за
телефон за сметка на другите си разходи, допълва картината изследването. Ако имат парични проблеми, 74 процента от българите ограничават потреблението на ток, а 73% се лишават от разнообразие в менюто.

 

От цигари през 2012 г. обаче са се лишавали 25% на хората, при 20 процента през 2008 година, от алкохол – 31 процента, при 24 на сто през 2008 година, от лекарства - 39 на сто,
при 34 на сто през 2008 г.; а от телефон - 42 процента - при 41 на сто през 2008 година.

Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да ограничат разходите си за т.нар. луксозни стоки, от услуги и развлечения.

 

Общо 87% от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81 процента - от пътувания и почивки. Преди икономическата криза, в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82 на сто от българите, а от почивки - 66 на сто. От дрехи се лишават 79%, а от обувки - 78 на сто от българите. Тези дялове са съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 година.  

Споделяне

Още по темата

Още от България