Състоянието на най-богатите американци се е увеличило с 13% за година

Нетното състояние на най-богатите американци се е увеличило с 13 процента през изминалата година, достигайки 1.7 трилиона долара, съобщи  сп. “Фобрс“, цитирано от Ройтерс.

Средното нетно богатство на 400-те най-заможни американци се е увеличило до рекордните 4.2 милиарда долара. Сумарно нетното състояние на групата се равнява на една осма от цялата икономика на САЩ, оценявана на 13.56 милиарда долара в реално изражение според последните правителствени данни.

Бил Гейтс, който е председател на управителния съвет на Майкрософт (Microsoft Corp.), оглавява годишната класация на списанието за 19-а поредна година с богатство от 66 милиарда долара, което е със 7 милиарда повече спрямо година по-рано.

 Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на застрахователния конгломерат Бъркшър Хатауей (Berkshite Hathaway Inc.), е втори с 46 милиарда долара, следван от Лари Елисън, шеф на софтуерния производител Оракъл (Oracle Corp.) и братята Кох - Чарлз и Дейвид - които управляват енергийния и химически конгломерат Кох индъстрис (Koch Industries). Първите петима не са се променили спрямо предходната година.

Две бележити имена обаче са изпаднали от топ 10 - казино магнатът Шелдън Аделсън е слязъл от 8-о на 12-о място, а финансистът Джордж Сорос е с пет позиции по-надолу (от 7-о на 12-о място).

Разочароващият дебют на Фейсбук (Facebook Inc.) на борсата се е отразил и на богатството на основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг, чието нетно състояние е намаляло почти наполовина до 9,4 милиарда долара и той е паднал от 14-о на 36-о място

Споделяне

Още от Бизнес