Състоянието на украинския режисьор Сенцов в руския затвор е критично

Състоянието на украинския режисьор Сенцов в руския затвор е критично

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов, който е в гладна стачка от 100 дни в руски затвор, е в критично състояние, съобщиха днес семейството му, цитирано от Асошиейтед прес.

Сестрата на Сенцов - Наталия Каплан, каза пред АП, че той се намира в критично състояние в интензивно отделение, като добави, че семейството му няма пълна информация за неговото здраве.

Руската система на затворите оспорва твърденията за влошаващо се състояние на режисьора и твърди, че му се дават хранителни добавки.

Сенцов, родом от анексирания от Русия Кримски полуостров, бе осъден на 20 г. затвор през 2015 г. за заговор за терористични действия. Според негови привърженици той е подложен на съдебно преследване по политически причини - заради твърдата си опозиция срещу руската анексия.

Сенцов настоява да бъде освободен, както и още 64-ма украинци, намиращи се в руски затвори. Той смята себе си и другите 64 украинци са политически затворници.

Около 50 души демонстрираха пред руското посолство в Киев днес с плакати "Спасете Олег Сенцов!" Украински официални лица отново настояха днес Русия да освободи режисьора. Президентът Петро Порошенко писа в Туитър, че "няма нито една международна среща, на която да не призовавам световните лидери да се застъпят пред Кремъл за освобождаването на Сенцов и на всички наши затворници".

Споделяне

Още от Свят