Състоянието на Йоан Павел Втори е безнадеждно

Състоянието на Йоан Павел Втори е безнадеждно

Животът на папа Йоан Павел Втори е към края си. Биологичните му параметри са силно влошени, съобщи в петък към 20 ч. българско време говорител на Ватикана.

Италианската телевизия Скай предаде, че папата е загубил съзнание, а агенция АНСА цитира медицински източници, че състоянието му е безнадеждно.

Според бюлетина, прочетен от говорителя на Ватикана Хоакин Наваро-Валс, биологичните параметри на Светия отец се влошават. Артериалното налягане спада и дишането става все по-трудно, гласи бюлетинът. Клиничната картина сочи сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност.

Състоянието на Йоан Павел Втори се влоши рязко в четвъртък вечерта, когато е получил последно свето причастие. Наваро – Валс подчерта, че папата сам е решил да не постъпва в болница за лечение.

Още в петък сутринта в резиденцията му пристигна кардинал Камило Руини, който, в съответствие с каноничното право, обявява смъртта на главата на Римокатолическата църква. Кончината трябва да бъде официално констатирана от кардинала – камерленго, чийто функции в момента изпълнява испанецът Едуардо Мартинес Сомало. След това, повелява канонът, викарият на Рим обявява новината на народа. В съвременни условия, обаче, новината без съмнение първо се огласява от медиите.

Освен Руини, във Ватикана дойдоха и други водещи кардинали на Римокатолическата църква.

Според обедния бюлетин за състоянието на Йоан Павел, той продължава да бъде в съзнание, с бистър ум и спокоен дух. В петък, деня на разпъването на Христос на кръста, е пожелал да му бъдат прочетени текстове от Библията за кръстния ход на Христа.

В четвъртък вечерта, според съобщение на Ватикана, температурата му рязко се е повишила във връзка с урологична инфекция. Изпаднал е в септичен шок и в сърдечно-съдов колапс.

Дежурен медицински екип веднага оказал медицинска помощ. Засилени бяха терапевтичните мерки и мерките за подпомагане на сърдечната и дихателната му дейност.

Площадът пред църквата “Свети Петър” е пълен със стотици вярващи, които се молят за папата.

От 1 февруари насам 84-годишният Йоан Павел Втори, страдащ от болестта на Паркинкън, прекара по-голямата част от времето в римската болница Джемели, където му бе извършена операция на гърлото – трахеотомия. През последните седмици той не можеше да говори и да приема самостоятелно храна. Преди ден му бе поставена стомашна сонда за хранене.

В сряда той се появи за кратко на прозорчето в своя кабинет, за да благослови поклонниците, като направи кръст с ръката, но не успя да произнесе нито дума.

Йоан Павел “тихо гасне”

Папа Йоан Павел Втори "тихо гасне", заяви пред италианската агенция АДЖИ в петък полският кардинал Анджей Мария Дескур.

В последните часове от земния си път папата бе заобиколен от държавния секретар на Ватикана и най-близките сътрудници. За него се грижеха личният му лекар, д-р Ренато Буцонети, двама специалисти реаниматори, един кардиолог, един специалист по уши, нос, гърло, както и две медицински сестри.

Католическата църква призова вярващите по цял свят “да се молят за папата, който изживява последните моменти от своя живот”. 

Католическата църква се готви за избор на наследник

Йоан Павел Втори уреди до най-малките детайли избирането на наследник с одобрена през 1996 г. апостолическа конституция, предаде Франс прес. Ако той почине, двама висши духовници ще играят най-важните роли: кардиналът, който управлява, когато Светият престол е вакантен - длъжността се заема в момента от испанеца Едуардо Мартинес Сомало, и 77-годишният монсеньор Рацингер, префект на Конгрегацията по въпросите на вероучението и доайен на Светата кардиналска колегия, заради влиянието му в Курията.

Кардиналите, имащи право на глас при избора на папа, са 117. Изискването е те да са под 80-годишна възраст. Броят им е малко под "тавана" от 120, определен от папа Павел Шести. 58 от тях са европейци, сред които 20 италианци, 14 - северноамериканци, 21 - от Латинска Америка, 11 - от Африка, 11 - от Азия и двама от Океания.

При смърт на папата Конклавът на кардиналите електори ще заседава тайно в Сикстинската капела. Наследникът ще трябва да получи две трети от гласовете.

Каноническата традиция повелява дълъг понтификат да бъде последван от къс. Този принцип говори в полза на избирането на възрастен папа, за да бъде осигурена преходност. Когато зае Светия престол, Йоан Павел Втори бе на 58 години.   

Кардиналите електори могат обаче да решат да изберат млад папа, за да продължи делото, започнато от неговия предшественик.

Във Ватикана от друга страна се очертават две главни тенденции: връщането на италианец на Светия престол или избирането на папа от Латинска Америка, където живеят мнозинството католици по света.

По отношение на големите предизвикателства на утрешния ден - по-колегиалното управление на Църквата, безбрачието на свещениците, получаването на дяконско звание от жени, изкуственото предпазване на жените от забременяване, освен това се противопоставят два лагера - най-общо казано, консерватори срещу либерали.

При различни случаи в пресата са се появявали няколко имена на евентуалния бъдещ папа.

При хипотезата за италианец на преден план излизат петима висши духовници - кардиналите архиепископи Диониджи Тетаманци /70-годишен от Милано/, Анджело Скола, /63-годишен от Венеция/, и Тарчизио Бертоне /70-годишен от Генуа/, държавният секретар на Ватикана Анджело Содано, /77-годишен/ и префектът на Конгрегацията по въпросите на епископите Джовани Батиста Ре, 71-годишен.

Извън Италия най-често се споменават имената на  75-годишния колумбийски кардинал Дарио Кастрийон Ойос, префект на Конгрегацията по въпросите на духовенството, 62-годишния хондурасец Оскар Андрес Родригес Марадяга, архиепископ на Тегусигалпа, 67-годишния аржентинец Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос айрес и 70-годишния бразилец Клаудио Умес, архиепископ на Сао Паолу.

Африка, континентът, на който Католическата църква се изправя срещу исляма и сектите, също има един кандидат: 72-годишният нигериец Франсиз Аринзе, префект на Конгрегацията за богослужението и светото учение.

Сред аутсайдерите са цитирани имената на двама "млади" висши духовници: 60-годишния кардинал Кристоф Шьонборн, архиепископ на Виена и 65-годишния индийски кардинал Телесфор Пласидус Топо, архиепископ на Ранши.

Нищо няма да бъде ясно до финалното гласуване, припомнят специалистите по Ватикана. Кардинал Карол Войтила, който тогава бе архиепископ на Краков, бе аутсайдер, преди да бъде избран на третия тур на 16 октомври 1978 г. и да стане първият папа славянин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?