Сътрудници на ДС на челни позиции и в печата

Сътрудници на ДС на челни позиции и в печата

Тошо Тошев, Валери Найденов, Евгений Станчев, Алексения Димитрова, Светослав Терзиев са някои от най-известните имена в българските печатни медии, за които Комисията по досиетата е установила принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. В списъка попадат и известни личности от други сфери като социологът Юрий Асланов и историкът проф. Георги Бакалов.

Публикуваният в сряда доклад на комисията, съставен на базата на проверката на 328 лица - собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в 20 печатни издания – потвърждава очакванията за съществено присъствие на бившите секретни служби във формирането, ръководството и списването на "независимия" български печат.

Главният редактор на в. "Труд", изпълнителен директор на издаващия вестника "Медиа холдинг", председател на Съюза на издателите в България, носител на орден "Стара планина" I-ва степен Тошо Тошев (вписан в списъка под името Тошко Тошев) е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Бор. Тошев е вербуван през 1975 година и снет от действащ оперативен отчет през 1990 година.

Политическият коментатор, бивш главен редактор на вестниците "24 часа" и "Поглед" Валери Найденов е бил агент към ДС, управление II-IV-I с псевдоним Сашо. Вербуван е през 1983 година и няма данни да е снеман от действащ оперативен отчет.

Бившият главен редактор на вестниците "Дума" и "Поглед" и настоящ на BusinessWeek-България Евгений Станчев е бил вербуван за агент на ДС през 1964 година и няма данни да е снет от отчет. Осъществявал е сътрудничество към ДС, управление II-II-II с псевдоним Кирил.

Социологът, член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов е бил секретен сътрудник  на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псевдоним Виктор. Вербуван е през 1985 година и снет от действащ оперативен отчет през 1988 година. Юрий Асланов е проверен от комисията в качеството му на политически коментатор на вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф" на сочената за близка до ДПС Ирена Кръстева.

Водещата рубрика във в. "24 часа"Алексения Димитрова е била вербувана за агент към ДС, управление VI-II-I през 1988 година. Осъществявала е сътрудничество под псевдоним Владимир. Димитрова е известна като разследващ журналист, а на последните празници на изкуствата "Аполония" в Созопол бе представена книгата ѝ "Тайните досиета на царя".

Политическият коментатор от в. "Сега" Светослав Терзиев е бил агент и секретен сътрудник на 6-то и 1-во управление на ДС. Вербуван е през 1981 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет. Сътрудничил е под псевдонимите Филип, Каменчев (Камен).

Историкът проф. Георги Бакалов е бил агент с псевдоним Борис към ДС, управление VI-II. Вербуван е през 1989 година, като е засечено и писмо от 1990 г. за унищожаване на личното и работното му дело. Бакалов е проверяван в качеството му на член на редакционния съвет на в. "Поглед". Наскоро Бакалов бе назначен за шеф на Държавна агенция "Архиви".

В списъка на Комисията по досиетата има общо 36 имена. От вестник "Труд" (освен Тошо Тошев) в него са Веселин Марков, член на редакционния съвет, Анели Бачева-Баткова, заместник-глравен редактор до 2008 г., от в. "24 часа" – (освен Алексения Димитрова) - Бойко Бойков (член на редакционния съвет), Огнян Стефанов (политически коментатор, понастоящем главен редактор на "Фрог нюз"), Пенчо Ковачев (политически коментатор), от "168 часа" - управителят в "168 часа" ЕООД Лъчезар Павлов, от "Монитор" – редакционните директори до 2007 г. Виктор Самуилов, Евгени Еков (бивш депутат), Красимир Миланов Георгиев и Павел Пашев, завеждащият отдел Вечеслав Тунев, от "Сега" – Димитри Иванов (политически коментатор), Димитър Денков (водещ рубрика), Добрин Памуков (директор до 2008 г.), от "Земя" - Димитър Иванов, собственик, Горан Готев, заместник-главен редактор, бившият депутат от БСП, политически коментатор във вестника Чавдар Добрев, от в. "Класа" – Милен Герасимов, собственик и Евгений Дончев, заместник-главен редактор.

Прави впечатление, че в списъка е и почти цялото ръководство на изданието на Съюза на българските журналисти вестник "Поглед" – Божидар Димитров (понастоящем министър), Милен Вълков (председател на СБЖ, собственик на "Поглед медия" ЕООД), Валерий Найденов (главен редактор 2006-2007 г.), Веселин Константинов, Снежана Тодорова, Милен Гетов (собственици на "Поглед медия" ЕООД), Георги Марков (член на редакционния съвет), Георги Бакалов (член на редакционния съвет), Евгений Станчев (главен редактор 2007 г.), Уляна Попова-Петрова (редактор).

Има обаче и не малко издания, в които няма сътрудници на ДС. Такива са вестниците "Дневник", "Капитал", "Стършел", "Експрес", "Позвънете" и списание "Тема". Агенти не работят и в Държавен вестник.

В края на доклада си Комисията по досиетата посочва, че проверката ѝ продължава в други печатни издания, като за някои от тях тя констатира непълно и неточно изпълнение на задълженията по закона.

Още по темата
Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?