Сигнал до парламентарната антикорупционна комисия:

Съученик на Делян Добрев проучвал вече проучвано газово трасе

Социалистите "хванали" продажба на парцел край морето с фалшифицирано решение на МС

Депутатът от ГЕРБ Иван Петров, Евгени Консулов и министър Делян Добрев. Сн. <a href="http://haskovo.info/" target="_blank">haskovo.info</a></p>

Нови два сигнала до комисията по корупция на Яне Янев внесоха в четвъртък депутатите от БСП. Първият от сигналите е за конфликт на интереси на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Вторият пък социалистите тълкуват като фалшифициране на решение на Министерския съвет с цел последваща продажба на парцел от плажа в Бургас.

Сигналът срещу Добрев е по повод проучването на трасето на междусистемната газова връзка със Сърбия. Проектът, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие" с 854.3 хил лв., е спечелен от Евгени Консулов, съобщи депутатът от левицата Румен Такоров.

Евгени Консулов е областен координатор на младежката организация на ГЕРБ в Хасково, общински съветник на партията там и съученик на министъра. Двамата и досега са имали съвместни бизнес дейности, каза Такоров като се позова на информация от интернет. Такъв проект бил ремонтът на детска ясла в Благоевград, в който и двамата участвали.

Депутатите от БСП обясняват, че с обявяването на обществената поръчка за проучването са нарушени националните интереси. Причината била, че трасето за газовата връзка е уточнено още преди 15 г. и не е нужно подобен проект да се финансира наново.

Добрев отрече твърденията и се закани да съди народните представителите за клевета.

С втория си сигнал депутатите Румен Петков, Пламен Орешарски и Пенко Атанасов и областният председател на социалистите в Бургас Атанас Зафиров съобщават за процедура, по която е променен статутът на терен от бургаския плаж.

На 19 ноември миналата година с писмо до регионалния министър Лиляна Павлова областният управител на Бургас Константин Гребенаров е поискал смяна на статута на парцел от 946 кв. м с умишлено сгрешен адрес - парк "Езеро", а мотивът е бил заявен интерес от фирмата "Булгариен - Директ райзен" ООД Несебър.

В писмото никъде не се посочвало, че обектът "Фрегата",  заради който се иска промяна на собствеността, междувременно е изгорял, което автоматично би трябвало да предизвика деактуването му отново в изключително публична собственост, посочи Петков.

Според него МРРБ дава скандално кратък срок за съгласувателен режим с останалите министерства - тридневен, и в резултат липсвали становища на ключови министерства. Има обаче отрицателно становище на Министерството на финансите, и то много добре аргументирано, посочи Петков и допълни, че становището на МФ е потвърдено и на заседанието на МС.

В окончателния текст, публикуван в "Държавен вестник", не бил отчетен нито един от аргументите на финансовото министерство.

Споделяне

Още от България