Саудитска Арабия е екзекутирала 175 души миналата година

Саудитска Арабия е екзекутирала 175 души миналата година

Най-малко 175 души бяха екзекутирани в Саудитска Арабия за последните 12 месеца. Това се посочва в доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът отбелязва недостатъци в съдебната система на кралството и призовава Рияд да обяви мораториум върху екзекуциите, отбелязва Франс прес. От началото на годината в Саудитска Арабия са екзекутирани 123 души според независимо преброяване на АФП.

В 43-страничния доклад, озаглавен "Да убиваш в името на правосъдието: смъртната присъда в Саудитска Арабия", правозащитната организация изброява откритите от нея слабости в саудитската съдебна система. Правосъдието на Саудитска Арабия се основава на стриктно тълкуване на шариата (ислямското право). Поради липсата на наказателен кодекс, престъпленията и наказанията са подложени на големи интерпретации и съдиите имат прекалено широки правомощия. Процесите понякога са прекалено кратки, обвинените не винаги имат право на адвокат, заседанията са зад закрити врати, а признанията се получават с мъчения.

В случаите с чужденци, те не винаги получават преводачи и подписват признания, които не разбират, добавя "Амнести интернешънъл". Сред екзекутираните има и непълнолетни и лица с психични отклонения, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Смъртни присъди се налагат за престъпления, включително убийство, изнасилване, наркотрафик въоръжен грабеж и вероотстъпничество са сред възможните престъпления, за които се налага смъртна присъда. Повечето екзекуции се извършват чрез обезглавяване, понякога чрез разстрел.

В редки случаи телата се излагат публично на показ, за да подтикнат хората да спазват закона.

Най-малко 2028 души са екзекутирани от януари 1985 до юни 2015 г., като близо половината от тях са чужденци. Саудитска Арабия е сред страните, изпълняващи най-много смъртни присъди, редом с Китай, Иран, Ирак и САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?