Саудитска Арабия може да признае, че журналистът Джамал Хашоги е убит при разпит

Саудитска Арабия може да признае, че журналистът Джамал Хашоги е убит при разпит

Саудитска Арабия подготвя доклад с признание, че саудитският журналист Джамал Хашоги е убит при разпит, който се е развил по непредвиден начин, предаде Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен.

Американската кабелна телевизия цитира два неназовани източника. Единият предупредил, че докладът е в процес на подготовка и в него могат да настъпят промени. Другият източник казал, че операцията била извършена без разрешение и че на замесените в нея ще бъде потърсена отговорност, добавя Ройтерс.

Новото обяснение, независимо доколко е вярно, изглежда цели да успокои политическата криза, която изчезването на Хашоги предизвика за Саудитска Арабия. Новата версия може и да смекчи донякъде критиките към администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която отказва да отмени оръжейни продажби за милиарди долари за кралството и засега все още възнамерява да участва в бляскав саудитски инвестиционен форум следващата седмица. Тя може да е от полза и за Турция, чиято разклатена икономика би спечелила от финансова инжекция с нисколихвени заеми от Рияд, отбелязва "Ню Йорк таймс".

С покачването на натиска върху Саудитска Арабия да разкрие какво знае за съдбата на Хашоги, официални представители на САЩ започнаха на предричат през уикенда, че саудитците неизбежно ще признаят съучастие в смъртта на Хашоги и ще заявят, че тя е предизвикана от "оплескана операция", пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

През последните дни саудитски официални лица обсъждат публикуването на изявление, в което ще се спомене операция с непредвиден развой и ще се призове за наказание на виновните саудитски служители, каза информиран източник.

Това изявление ще се публикува едва след като Саудитска Арабия постигне споразумение с Турция как да се действа със съвместното разследване, отбелязва "Вашингтон пост".

Турски следователи бяха допуснати в саудитското консулство в Истанбул едва след като едва след като в сградата влязоха саудитски служители, посетители и екип от чистачи с парцали, кофи и дезинфекционни препарати, пише в. "Гардиън".

Не е ясно какви доказателства все още са останали, близо две седмици след изчезването на Хашоги, отбелязва британският ежедневник.

В петък Саудитска Арабия даде принципно съгласие за съвместно разследване с турската полиция на изчезването на Хашоги, но претърсването на консулство се забави заради спор по условията на това разследване.

Турските полицаи искаха да донесат вещества за откриване на следи от кръв, докато саудитците настояваха за по-ограничена проверка. Турски източници многократно заявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството на Хашоги в консулството, което означава, че турското правителството е подслушвало сградата.

Според турски следователи Хашоги отначало е бил разпитван в офиса на генералния консул на втория етаж на сградата, а след това е бил завлечен в друга стая от екип убийци. Турците смятат, че накрая тялото му е било разчленено в трета стая.

Потресаващи подробности за предполагаемата смърт на Хашоги излизаха в турския печат с позоваване на правителствени източници, но самите министри избягват да повтарят тези твърдения публично.

Вчера турските следователи, които охотно коментираха случая през изминалите девет дни, вече бяха по-предпазливи в изказванията си. Същото стана с турските журналисти - един от тях каза, че медията му е получила инструкции да набляга по-малко на предполагаемото престъпление и повече на политическото решение, отбелязва "Гардиън". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят