Саудитска Арабия обвини 32 души в шпионаж за Иран

Саудитска Арабия обвини 32 души в шпионаж за Иран

Саудитска Арабия изправи на съд 32 души, обвинени в шпионаж в полза на Иран, съобщи Ройтерс.

 

Сред обвинените има 30 саудитски шиити, един иранец и един афганистанец. Те бяха арестувани през 2013 г. и са съдени от специален трибунал, който разглежда дела, свързани с престъпления, застрашаващи националната сигурност.

 

Те са обвинени, че са създали шпионска мрежа заедно с членове на иранското разузнаване и са им предавали поверителна военна информация. Целта на мрежата е била да подкопае единството на саудитското общество, да саботира саудитските икономически интереси и да предизвика вътрешен конфликт на верска основа. Обвинени са също в подкрепа на протестите на шиитското саудитско мнозинство в източната част на страна, набиране на сътрудници за шпионската си дейност, държавна измяна, притежаване на забранени в Саудитска Арабия издания.

 

Сред обвиняемите има университетски преподавател, педиатър, банкер и двама духовници.

Делото срещу 32-амата ще е първото за последните години срещу саудитци, обвинени в шпионаж в полза на Иран. То може да доведе до засилване на напрежението между местните шиити и сунити и между Саудитска Арабия и Иран. Още при арестуването на 32-амата заподозрени преди три години Иран отрече те да са били негови шпиони.

 

През януари отношенията между Техеран и Рияд се влошиха, след като Саудитска Арабия екзекутира шиитски духовник. Иранци, възмутени от това, протестираха в Техеран и щурмуваха саудитското посолство. В отговор Рияд скъса дипломатическите си отношения с Техеран.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят