Саудитска Арабия открива ливански фронт в регионалната битка с Иран

Саудитска Арабия открива ливански фронт в регионалната битка с Иран

Саудитска Арабия откри нов фронт в регионалната си война чрез посредници с Иран, вземайки на мушка мощния съюзник на Техеран - "Хизбула" и Ливан, където е базирана шиитската организация, в стремежа си да вземе надмощие.

Докато иранската мощ надделява в Ирак и Сирия, а Рияд е затънал във война със съюзените с Иран групировки в Йемен, новият саудитски подход може да причини траен политически и икономически хаос в една страна, в която влиянието на Техеран също, изглежда, расте.

Оставката в събота на ливанския премиер Саад Харири, който е саудитски съюзник, обявена в Рияд и съпроводена с обвинения срещу Иран и "Хизбула", се разглежда от мнозина като безпрецедентна саудитска намеса в ливанската политика.

"Саудитците, изглежда, са решили, че най-добрият начин да се противопоставят на Иран е като започнат от Ливан", каза европейски дипломат. Рияд обвинява "Хизбула" за оставката на видния сунитски политик, като казва, че (шиитската групировка), е "похитила" ливанската политика.

Но Саудитска Арабия "разширява" вината и към Ливан като цяло, казвайки, че той също е обявил война на кралството. Саудитски министър отправи почти неизпълнимото искане ливанците да вземат мерки срещу една групировка, която е важна част от ливанската политическа "тъкан" и е далече по-мощна от самата слаба държава. А партизанската армия на "Хизбула" е по-силна от националната армия.

Шокиращото изявление на Харири, което съвпадна с голямата антикорупционна чистка, предприета срещу високопоставени саудитци, даде повод за твърдения на "Хизбула" и други, че неговите саудитски бизнес интереси са го замесили в разследването и че той е бил принуден да подаде оставка. Рияд и Харири отричат това, както и предположенията, че той е под домашен арест. Те казват, че той е бил принуден да постъпи така заради намесите на "Хизбула" в някои арабски страни в услуга на Иран.

Властови вакуум

 

Саудитският външен министър Абел Джубейр каза, че "Хизбула" е "давала командите" в правителството на Харири, което включваше двама министри от "Хизбула" и което бе сформирано м.г. след политическа сделка, в резултат на която Мишел Аун - съюзник на "Хизбула", стана държавен глава.

"Хизбула" и нейните съюзници сега ще се мъчат да съставят правителство без Харири и неговата благословия, което хвърля Ливан в мъчително дълга криза. Тя може да породи напрежение между сунити и шиити, макар че засега още няма признаци за това, а всички страни призовават за спокойствие.

Обявявайки оставката си, Харири се позова на заговор за неговото убийство и обвини Иран и "Хизбула", че сеят вражди и се опитат да "отвлекат" Ливан от арабския свят. Тази негова декларация изненада дори помощниците на Харири.

Не е ясно какво следва по-нататък. Подкрепяните от Саудитска Арабия опити за отслабване на "Хизбула" в Ливан претърпяха тежък провал преди десетина години, като приключиха с изблици на сунитско-шиитски въоръжени сблъсъци по улиците на Бейрут, които само показаха военното надмощие на "Хизбула".

През последните години регионалната борба се прехвърли на други места, и по-специално в съседна Сирия, където бунтовническите групи, сражаващи се срещу президента Башар Асад с дългогодишната саудитска финансова подкрепа, не устояха на пряката военна интервенция от страна на Иран и "Хизбула".

В Ирак подкрепяните от Техеран (шиитски) милиции и иранските командири често изглеждаха така мощни, както и подкрепяната от САЩ иракска армия. Това се видя неотдавна и в операцията по превземането на Киркук, контролиран от кюрдските сили.

Иран се почувства толкова окрилен, че един от най-високопоставените ирански държавници Али Акбар Велаяти шумно се похвали с успеха на неговия регионален алианс, обявявайки в Бейрут в петък победи в Ирак, Сирия и Ливан. Неговото изявление пред медиите след среща с Харири бе възприето като груба провокация от главната регионална сунитска сила Саудитска Арабия.

Веднага след това Харири замина за Саудитска Арабия, отменяйки вече насрочените си ангажименти и изненадвайки дори най-близките си съветници на следващия ден с изявлението, което бе предадено първо от медии, които са саудитска собственост.

Регионалният сблъсък в района на Залива се прояви часове по-късно, когато съюзени с Иран групировки изстреляха от Йемен балистична ракета към Рияд. Саудитска Арабия твърди, че тя е била изстреляна от "Хизбула". Групировката не отговори на обвинението.

Нито "Хизбула", нито ливанското правителство отговориха вчера на саудитското обвинение, отправено от министъра по въпросите на Залива Тамер ас Сабхан - един от главните помощници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, че и Ливан, и "Хизбула" са обявили война.

"Ливанското правителство ще се смята за правителство, обявило война на Саудитска Арабия, и всички ливанци трябва да разберат тези опасности и да работят за решаване на проблемите, преди да се стигне до точката, от която няма връщане", каза той в интервю за телевизия "Ал Арабия". А престолонаследникът Мохамед каза пред Ройтерс миналия месец, че войната в Йемен ще продължи, за да се предотврати превръщането на съюзеното с Иран (шиитско бунтовническо) движение на хусите във втора "Хизбула" на саудитската граница.

Призив за санкции

 

"Хизбула" бе основана от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция през 1982 г., за да се бие срещу израелските войски в Ливан. Последната ѝ голяма война срещу Израел бе през 2006 г., след което "Хизбула" значително укрепна.

Макар Сабхан да се закани, че "Хизбула" ще бъде натикана обратно в "пещерите си" в Южен Ливан, евентуални саудитски военни действия в Ливан, като например въздушни удари, биха били голяма изненада.

Възникването на политическа парализа и напрежение обаче е голяма заплаха за и без това вече стагниращата (ливанска) икономика, и може да осуети парламентарните избори догодина, които ще бъдат първите в Ливан от 2009 г. насам. Влиятелните политици на страната се надпреварват да тушират опасенията за финансовата стабилност на силно задлъжнялата страна. Те казват, че ливанската лира, която е вързана за долара с неизменен курс от 20 г., е стабилна.

Харири бе начело на усилията за мобилизиране на международна помощ, която да помогне на Ливан да се справи с бремето по подслоняването на 1,5 млн. сирийски бежанци, които съставляват една четвърт от населението.

Лидери от всички политически сили призовават да се спре по-нататъшната ескалация. Както "Хизбула", така и движението "Бъдеще" на Харири полагаха усилия за овладяване на сунитско-шиитските напрежения по време на войната в съседна Сирия.

След оставката на Харири лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала призова за спокойствие и търпение. Окаб Сакр от движението "Бъдеще" посочи, че протестните демонстрации в знак на солидарност с Харири са били отменени, за да се избегнат ексцесии.

Саудитският министър Сабхан призова за "реални санкции" и съюзи, "за да се намери фундаментално решение на тази ракова болест", като настоя "Хизбула" да бъде разоръжена и извадена от правителството.

Саад Харири, на когото се наложи да влезе в политиката заради убийството на баща му Рафик Харири през 2005 г., води години наред политически битки с "Хизбула" в Ливан. Неговата коалиция "14 март" обаче не успя да постигне никакъв напредък към разоръжаване на "Хизбула", както повеляват резолюции на ООН.

В отглас на саудитската позиция и САЩ обявиха мерки срещу "Хизбула" през последните седмици. В същото време президентът Доналд Тръмп възприема по-твърд подход срещу Иран. Вашингтон предложи награда за (залавянето на) двама ръководители на "Хизбула", а Камарата на представителите гласува за нови санкции, насочени срещу всякакви организации, които ѝ оказват подкрепа.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят