Саудитска Арабия отзова посланика си в Берлин

Саудитска Арабия отзова посланика си в Берлин
Саудитска Арабия реши да отзове посланика си в Берлин в знак на протест срещу изказването на германския външен министър Зигмар Габриел, че ливанският премиер Саад Харири е задържан в Рияд против волята си, съобщи Франс прес, като цитира Саудитската агенция по печата.
 
Саудитска Арабия ще връчи протестна нота на посланика на Германия в кралството, в която ще изрази недоволството си от неоснователните обвинения, заявил е говорител на саудитското външно министерство.
 
Ливанският премиер Саад Харири излетя от Рияд за Франция, съобщи по-рано телевизия "Фючър", собственост на семейството на премиера. Преди две седмици той подаде оставка по време на посещение в саудитската столица. Оттогава се говореше, че той е задържан в Рияд против волята си, което самият Харири отричаше, припомня АФП.
 
Френският президент Еманюел Макрон покани ливанския премиер и семейството му в Париж "за няколко дни", за да се излезе от патовата ситуация. Харири прие с благословията на Рияд, отбелязва АФП.
 
Телевизия "Фючър" не уточнява дали семейство Харири е придружавано от децата си. Две от тях живееха с тях в Рияд, а големият му син учи в чужбина, отбелязва АФП.
 
Преди да отлети, Харири отново отрече в Туитър, че е бил задържан против волята си. В друг туит той заяви, че ще смята всяко посегателство срещу саудитски граждани или тяхна собственост за посегателство срещу самия себе си, припомня ДПА.
Споделяне

Още от Свят