Саудитска Арабия подкрепи плановете на САЩ в Близкия изток

Саудитска Арабия подкрепи плановете на САЩ в Близкия изток

Саудитска Арабия съобщи в сряда, че подкрепя плановете на САЩ за провеждане на мирна конференция в Близкия изток тази година, като кралството най-вероятно ще изпрати там свои представители, съобщи в сряда ББС. Срещата ще има за цел да съживи мирния процес в региона, а се очаква да присъстват още представители на Израел, Палестинската автономия и арабските държави. Модератор на конференция трябва да бъде САЩ.

“Ние приветстваме тази инициатива”, заяви външният министър на Саудитска Арабия Сауд ал-Файсал.

Държавата не поддържа дипломатически отношения с Израел като в предишни изявления е споменавано, че такива могат да бъдат установени само след достигане на кулминационната точка в арабско-израелски мирни преговори.

Принц Сауд говори по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс и военния министър Робърт Гейтс. Той заяви, че страната му ще проучи възможността от установяване на дипломатически връзки с оглавяваното от шиити иракско правителство. Вашингтон търси тази развръзка от дълго време.

Въпреки положителното развитие на срещата за САЩ, принц Сауд заяви, че е бил “изумен” от думите на посланика на Вашингтон в ООН, който е обвинил Саудитска Арабия в подкопаване на усилията за стабилизиране на следвоенен Ирак.

Управляваната от сунити Саудитска Арабия не пести критики към държавната система на Ирак след падането на режима на Саддам Хюсеин заради намаляването на сунитското влияние.

Преди да започне обиколката на Райс и Гейтс в Близкия изток, САЩ предложиха военна помощ в размер на 20 милиарда долара за страните от региона, включително и за Саудитска Арабия. Страната е най-големият производител на нефт в света.

След Риад, Райс ще отпътува за Йерусалим, където ще се срещне с израелския премиер Ехуд Олмерт. В края на обиколката държавният секретар на САЩ ще посети и Западните покрайнини, където ще се срещне с президента на палестинската автономия Махмуд Абас.

Споделяне

Още от Свят