Саудитска Арабия прихвана ракета от Йемен близо до летището в Риад

Това е най-близкото до граждански цели попадение на бунтовниците от бедстващ Йемен

Саудитска Арабия прихвана ракета от Йемен близо до летището в Риад

Саудитска Арабия обяви, че е прихванала в събота вечерта балистична ракета, изстреляна от Йемен, близо до столицата си Риад, съобщиха световните агенции.
Обявлението дойде след мощна експлозия, която се чу в близост до летището в Риад, съобщи Би Би Си.

Ракетата е била унищожена над града, а фрагменти от нея са паднали на земята в близост до летището, твърдят представители на официалните власти пред Саудитската информационна агенция, цитирана от Би Би Си.

Предполага се, че ракетата от типа "Burkan H2" е изстреляна от шиитските бунтовници хути в Йемен и е била насочена към летището „Крал Халед”. Въпреки това обаче гражданският въздушен трафик не е бил нарушен.

И в миналото саудитските власти са твърдяли, че са унищожавали ракети на хути, но никога досега не се е съобщавало ракета да е достигала толкова близо до ключово гражданско съоръжение като летище.

Бунтовниците в Йемен изстреляха предишна ракета срещу Риад през май, точно ден преди посещението на американския президент Доналд Тръмп. Тогава обаче тя бе прихваната и унищожена на около 200 км от Риад.

Часове след нападението американският президент Доналд Тръмп обвини за него Иран, доколкото е известно, че именно Техеран подкрепя йеменските бунтовници, които успяха да завземат дори столицата Сана.

"Изстрелването на ракетата беше предприето от Иран, според мен, срещу Саудитска Арабия. И нашата система я свали", заяви Тръмп, имайки предвид системите "Пейтриът", които Саудитска Арабия закупи от САЩ. "Ето колко сме добри. Никой не може да направи това, което ние правим, и сега ние го продаваме на света", похвали се Тръмп.

От 2014 г. насам в Йемен се води опустошителна война между силите на международно признатото правителство на президента Абдурабух Мансур Хади, подкрепяно от Саудитска Арабия, и движението на бунтовниците хути.

От 2015 г. Саудитска Арабия предвожда военна кампания, целяща разгром над хутите, която редовно бомбардира бунтовническата групировка.

В сряда при удар, който се предполага, че е на коалицията, водена от Саудитска Арабия, в Йемен бяха убити най-малко 26 души в хотел и местен пазар. Коалицията редовно бомбардира училища, болници, пазари и жилищни райони, въпреки че твърди, че се ограничава само до "легитимни военни цели". Хиляди са нейните зверства, извършени в Йемен, включително върху жени и деца.

Преговорите с посредничеството на ООН се провалиха и не успяха да сложат край на кръвопролитието в Йемен, в което досега се смята, че са загинали 8600 души, а са ранени към 50 000. Конфликтът постави над 20 млн. души в ужасяваща хуманитарна ситуация, определяна като най-голямата в света бедствена ситуация, свързана с масов глад. Бедствието доведе и до избухване на взрив на холера, която порази 884 000 души и отне живота на най-малко 2184 души.

След изстрелването на балистичната ракета в неделя в град Аден, в южната част на Йемен, бяха извършени два терористични акта, съобщи канал Ал Арабия.

По информация на медията един от атентаторите самоубийци е проникнал в помещение на отдела по криминални разследвания и се е взривил вътре, след което в сградата избухнал силен пожар. Охраната е открила огън по нападателя.

Преди това сходен самоубийствен атентат е извършен в управлението по сигурността в Аден, където са загинали петима военнослужещи, а няколко цивилни са ранени.

През 2015 г. град Аден беше освободен от метежниците и стана временна столица на Йемен, където заседава официално признатото правителство на Хади.

Междувременно, Си Ен Ен съобщи, че в събота 11 принца от Саудитска Арабия са били арестувани като част от кампания за борба с корупцията. Информацията е на подкрепяния от Риад канал Ал Арабия. Отделно от арестите министрите на икономиката, вътрешните работи и военноморските сили са освободени от постовете си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?