Саудитска Арабия се обгражда със стени срещу "ИД" и Ал Каида в Йемен

Саудитска Арабия ускори процеса по изграждане на стена срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), пише френският вестник "Нувел обсерватьор", цитиран от БТА.

Проектът за отбранителното съоръжение датира всъщност още от 2006 г., като по онова време съседен Ирак бе арена на ожесточен конфликт между шиити и сунити. Първо ускоряване на работата по изграждане на стената имаше през септември 2014 г., след както стана ясно, че "Ислямска държава" е превзела части от териториите на Ирак и на Сирия.

Строителните дейности се забързаха допълнително след нападението от началото на януари, извършено от джихадисти от ИД срещу саудитски граничен пропускателен пункт близо до град Арар. При тази атака загинаха трима саудитски военни, сред които и генерал Удах ал Белауи.

Стената срещу джихадистката заплаха ще бъде дълга над 950 километра, по протежение на границата между Саудитска Арабия с Ирак. Тя ще бъде оборудвана с наблюдателни кули, ровове, инфрачервени камери, петдесетина радари, способни да уловят движенията на пешеходци на 18 километра разстояние и придвижването на камиони и хеликоптери на 36 километра разстояние.

Саудитска Арабия освен това изпрати 30 000 допълнителни военнослужещи в района на границата с Ирак.

Рияд обаче издига още една подобна бариера - този път по границата с Йемен, където активна е групировката Ал Каида на Арабския полуостров. Тази стена се строи от 2003 г. и е по протежението на 1800 км по границата с Йемен. Става дума за пясъчна бариера с височина три метра и оборудвана със система за електронно следене.

Строежът беше спрян през 2004 г. заради протести от страна на йеменското правителство, но беше подновен през 2011 г. след смяната на властта в Йемен, която остави тази страна разединена и я превърна в лесна плячка на джихадистите от Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят