Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран

Според Техеран решението е ”безразсъдно”, хиляди протестираха отново срещу екзекуцията на шиитския духовник

Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран

Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и острата иранска реакция, последвала екзекуцията на саудитски шиитски духовник, съобщиха световните агенции.

Саудитска Арабия реши да скъса дипломатическите си отношения с Иран и иска членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството в срок от 48 часа, заяви саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр пресконференция в Рияд.

Той осъди "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и разрушения".

Нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран и саудитското консулство в иранския град Махшад са крещящо нарушение на всички международни конвенции, каза саудитският външен министър и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията.

Ал Джубейр каза, че Рияд няма да позволи на Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство, посочва Ройтерс.

По-късно Бахрейн и Судан също обявиха, че прекъсват дипломатическите си отношения с Иран. Обединените арабски емирства пък понижиха статута на своите дипломатически мисии в Иран. Бахрейн, както и Саудитска Арабия, е управляван от сунитска династия, макар че мнозинството от населението му е шиитско, което през последните години доведе до насилственото потушаване на опозиционни движения с искания за конституционни реформи в островната монархия.

Екзекуцията в събота на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия изток. Той бе един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм. Ан Нимр беше един от основните лидери на движението за равноправие и конституционни реформи, против дискриминацията на шиитското малцинство в източната част на страната.

Няколко часа след екзекуцията на шейх Нимр ан Нимр стотици гневни иранци нападнаха саудитското посолство в Техеран, което беше частично опожарено и унищожено. Атакувано беше и консулството в Машхад. Около 40 души, участвали в нападенията, бяха арестувани, а иранският президент Хасан Рохани осъди атаките.

"Без съмнение несправедливо пролятата кръв на мъченика Нимр ще даде плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските лидери", предупреди обаче иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей.

Нов протест в Техеран

Иранското външно министерство коментира, че решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Иран в период на засилено напрежение е безразсъдно и нерационално.

"Саудитска Арабия се опитва да засили напрежението и сблъсъците в региона", заяви в понеделник говорителят на иранската дипломация Хосейн Джабер Ансари във връзка решението на Рияд да скъса отношенията си с Техеран. Според него Саудитска Арабия се опитва да решава вътрешните си проблеми, като ги изнася навън.

В понеделник около 3000 души протестираха отново в Техеран срещу Саудитска Арабия. Демонстрантите се събраха на площад "имам Хусейн" и скандираха срещу сунитската династия, която управлява в Саудитска Арабия. Освен това те изгориха знамена на САЩ и Израел - две страни, които са смятани за основни врагове на Иран.

Съединените щати са съюзници на Саудитска Арабия. Саудитското знаме пък не може да бъде изгорено в Иран, защото на него има цитат от свещения за мюсюлманите Коран.

Някои от събралите се подложиха на критика иранското външно министерство. Според тях то е трябвало да поеме инициативата и да прекъсне първо отношенията с Рияд.

Няколко стотици търговци от големия пазар на Техеран също изразиха с демонстрация гнева си срещу Саудитска Арабия.

В други големи градове също се състояха митинги.

САЩ призоваха за спокойствие, Русия готова да е посредник

Съединените щати призоваха лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението след кризата между Саудитска Арабия и Иран.

"Смятаме, че дипломатически действия и преки разговори са от съществено значение, за да се работи въпреки различията. Ще продължим да призоваваме лидерите в района да вземат позитивни мерки, за да успокоят напрежението," каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Държавният департамент прикани Саудитска Арабия да спазва човешките права.

"Ние сме особено загрижени, че има опасност екзекуцията на Ан Нимр да изостри напреженията на верска основа във време, когато е спешно необходимо те да бъдат уталожени", каза говорителят Джон Кърби, цитиран от Си Ен Ен.

Високопоставен представител на руското външно министерство, пожелал анонимност, каза, че Русия е готова да бъде посредник за уреждане на конфликта между Саудитска Арабия и Иран.

"В контекста на политическото уреждане на сирийската криза ние успяхме да създадем т. нар. Виенска група с участието на Саудитска Арабия и Иран. Надяваме се, че този механизъм ще продължи активната си работа в търсенето на политическо разрешение в Сирия", каза източникът пред РИА "Новости".

Според него Москва "е свързана с добри отношения и с Техеран, и с Рияд, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако се наложи, посредническа роля с цел уреждане на съществуващите и нововъзникналите противоречия между тези две страни".

Дипломатът отбеляза че, "ние имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците". "Отдавна имаме предложение (за посредничество), и ние предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър", добави той.

Германското правителство призова Рияд и Техеран да направят всичко възможно да възобновят отношенията си и предупреди, че развитието на събитията в Саудитска Арабия ще бъде взето под внимание при решенията за износа на оръжие в тази страна.

"Призоваваме (Саудитска Арабия и Иран) да използват всички възможности за възобновяване на дипломатическите отношения", заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, Щефен Зайберт.

"Няма никакво съмнение, че решение на кризите в Сирия, Йемен и на други места може да бъде намерено само ако сунитската сила Саудитска Арабия и шиитски Иран са готови да направят стъпка един към друг", заяви на редовна пресконференция на правителството говорителят на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер - Мартин Шефер.

Според нас Близкият изток е в дълг съм останалия свят. От години международната общност, включително Германия, полага усилия да смекчаване на конфликтите. Саудитска Арабия и Иран също трябва да допринесат за решаването на кризите, отбеляза той.

Саудитска Арабия е редовен и важен клиент на германската отбранителна промишленост. В последните дни германската опозиция призова правителството да преразгледа отношенията с Рияд, припомня АФП.

"В интерес на Германия е да има диалог със Саудитска Арабия. Ние желаем градивни отношения с Рияд", каза Шефер.

Франция призова за деескалиране на напрежението между Саудитска Арабия и Иран, предизвикано от екзекутирането на критичен към саудитските власти шиитски духовен водач, заяви правителственият говорител Стефан льо Фол, цитиран от АФП.

Няма индикации за ескалация на конфликта

Решението на Саудитска Арабия да скъса отношенията с Иран представлява остра ескалация в напрежението между двата регионални противника след екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр ан Нимр, пише британският в "Гардиън". Засега обаче индикациите са, че нито Техеран, нито Рияд възнамерява да превръща препирнята между тях в нещо повече от размяна на язвителни изявления поне за момента, коментира "Вашингтон пост".

Изданието допълва, че Саудитска Арабия и Иран подкрепят враждуващите страни в сирийската гражданска война, а враждебността между тях крие риска да провали дипломатическите усилия начело със САЩ и Русия за свикване на мирни преговори между воюващите фракции в Женева по-късно този месец.

"Ню Йорк таймс" прави сходен коментар, като посочва, че САЩ и другите страни са се надявали, че дори и ограничено сътрудничество между Иран и Саудитска Арабия може да допринесе за прекратяване на опустошителните граждански войни в Сирия и Йемен и същевременно да понижи напрежението в Ирак, Бахрейн, Ливан и на други места. Цитирани от изданието анализатори изразяват опасенията си, че вместо това сега ще се стигне до увеличаване на религиозното разделение в региона, както и на инвестирането във войни чрез посредници.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че скъсването на отношенията е създало неочаквани усложнения за правителството на президента Обама във и без това рискованото начинание да опита да успокои кризите в Близкия изток. Изданието отбелязва, че разривът между Рияд и Техеран ще усложни и усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за успокояване на пазарите на нефта, ако Иран започне да изнася допълнителен суров петрол в обеми до един милион барела дневно, щом отпаднат западните санкциите срещу него, което се очаква да стане в началото на тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?