Саудитска Арабия вижда напредък към политическо уреждане на ситуацията в Сирия

Снимка: ЕПА

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви след среща с египетския си колега Самех Шукри в Кайро, че по-широките международни преговори за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия са довели до известен напредък, въпреки че са необходими още консултации, съобщи Ройтерс.

"Смятам, че има някакъв напредък и сближаване на позициите за намиране на решение на сирийската криза, но не мога да кажа, че сме постигнали споразумение. Има нужда от още консултации . . . за да достигнем тази точка", заяви Джубейр на пресконференция с Шукри.

Той не даде подробности за това кои позиции са се променили или доколко са се променили, но отново заяви отдавна поддържаното становище на Саудитска Арабия, че сирийският президент Башар Асад трябва да си върви, като каза, че Рияд подкрепя създаването на преходен управляващ орган, който да напише нова конституция и да подготви избори.

Изглежда, че Саудитска Арабия и Египет имат все по-големи различия по въпроса за Сирия. За разлика от Рияд, който подкрепя сирийските бунтовници, Кайро приветства руските въздушни удари срещу бойците в Сирия.

Русия настоява, че Асад трябва да бъде част от какъвто и да е политически преход и че сирийският народ ще реши кой да го управлява.

САЩ казват, че може да приемат Асад да остане за кратък преходен период, след който обаче той трябва да напусне политическата сцена.

Американският държавен секретар Джон Кери посети Саудитска Арабия вчера и двете страни се съгласиха да засилят подкрепата за сирийската умерена опозиция, като същевременно търсят политическо решение на конфликта.

Руският външен министър Сергей Лавров призова за нови парламентарни и президентски избори в Сирия, а руски депутат, който се срещна днес с Асад, заяви, че сирийският президент е готов да свика избори, ако е необходимо, но първо трябва да бъдат победени "терористите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят