Саудитска Арабия забрани шаха, защото е загуба на време

Саудитска Арабия забрани шаха, защото е загуба на време

Върховният мюфтия на Саудитска Арабия заяви, че шахът е забранен според исляма, защото е загуба на време и води до съперничество и враждебност между хората, съобщи Асошиейтед прес.

Този коментар на Шейх Абделазиз аш Шейх предизвика разгорещен дебат и масови критики от страна на арабските потребители на Туитър.

Видеозапис, на който мюфтията критикува древната игра, бе споделен в Ютюб през декември.

В реакция някои потребители на Туитър се подиграха на Аш Шейх, като писаха, че шахът е интелигентна игра и затова е заклеймявана от консервативните духовници. Други обаче защитиха позицията на мюфтията на сунитска Саудитска Арабия, като припомниха, че много други ислямски духовници също са предупредили, че шахът може да доведе до пристрастяване и да отклони вниманието на хората от ежедневните молитви и почитането на Аллах.

Върховният лидер на шиитски Иран, аятолах Али Хаменей, аналогично обяви по-рано, че древната игра е забранена от исляма, тъй като може да бъде използвана за хазарт - нещо недопустимо според мюсюлманската религия.

На 44-секундния запис мюфтията казва, че "шахът е забранен", като в подкрепа на тезата си цитира сура от Корана, която не позволява хазарта, упойващите вещества и идолопоклонничеството. В отговор на въпрос той се аргументира, че древната игра "прахосва време и пари и причинява съперничество и враждебност", тъй като прави богатите хора бедни и бедните – богати.

Въпреки че някои религиозни лидери в Саудитска Арабия не гледат с добро око на шаха, тази позиция на върховния мюфтия не е официална фетва, която може да доведе до официална забрана на шаха в ултраконсервативното кралство, отбелязва АП. Игри като таблата и картите са популярни сред мъжете в Близкия изток.

Шахът е донесен в Европа именно от мюсюлманите. Древната игра, чиято родина вероятно е Индия, е практикувана в ислямския свят от 7-и век в Персия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?