Саудитски дипломати са обвинени, че финансирали репетиция на 11 септември

Саудитски дипломати са обвинени, че финансирали репетиция на 11 септември

Посолството на Саудитска Арабия в САЩ е финансирало през 1999 г. репетиция за атентатите от 11 септември 2001 г. Това обвинение се съдържа в колективен иск, внесен във федералния съд на нюйоркския район Манхатън от името на близо 1400 жертви на трагедията, съобщи в събота в. "Ню Йорк пост", цитиран от ТАСС.

Подателите му твърдят, че според документи на ФБР през ноември 1999 г. двама саудитски поданици - Мохамед ал Кудхаейн и Хамдан ал Шалауи, са летели със самолет на компанията "Америка уест" от Финикс, Аризона, до Вашингтон и по време на полета няколко пъти са се опитали да влязат в пилотската кабина. Задачата им е била скрито да проверят режима за сигурност, прилаган на вътрешните полети в САЩ.

Според ищците двамата саудитци, пребивавали в САЩ като студенти, всъщност "са били съставна част от агентурната мрежа на кралството". Тренирани в нелегални лагери на Ал Каида в Афганистан заедно с редица бъдещи изпълнители на атентатите от 11 септември, те са контактували след това с един от тях в Аризона, както и с доверено лице на ликвидирания впоследствие лидер на Ал Каида Осама бин Ладен, намиращо се днес в специален затвор в базата на САЩ в Гуантанамо.

"Отдавна настоявахме, че Ал Каида и религиозни елементи от правителството на Саудитска Арабия са поддържали продължителни и тесни отношения. Представихме допълнителни доказателства в подкрепа на този извод", цитира вестникът Шон Картър, водещия адвокат на ищците. Юристите им са убедени, че репетицията за атентатите е финансирана от саудитски дипломати във Вашингтон.

Миналия септември Конгресът на САЩ преодоля ветото на тогавашния президент Барак Обама и подкрепи законопроект, който разрешава на семействата на жертвите от терористичните атентати на 11 септември 2001 г. да подават искове срещу Саудитска Арабия. В САЩ неведнъж са изказвани предположения, че властите на кралството са си затваряли очите за дейността на Ал Каида, дори може да са контактували с групировката и затова носят част от отговорността за атентатите отпреди 16 години, при които загинаха 2977 души.

Рияд отрича да е замесен и заявява, че ще разпродаде активите си в САЩ на стойност стотици милиарди долари, за да не бъдат запорирани със съдебни решения след искове на американски граждани.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?