Саудитски дипломати са обвинени, че финансирали репетиция на 11 септември

Саудитски дипломати са обвинени, че финансирали репетиция на 11 септември

Посолството на Саудитска Арабия в САЩ е финансирало през 1999 г. репетиция за атентатите от 11 септември 2001 г. Това обвинение се съдържа в колективен иск, внесен във федералния съд на нюйоркския район Манхатън от името на близо 1400 жертви на трагедията, съобщи в събота в. "Ню Йорк пост", цитиран от ТАСС.

Подателите му твърдят, че според документи на ФБР през ноември 1999 г. двама саудитски поданици - Мохамед ал Кудхаейн и Хамдан ал Шалауи, са летели със самолет на компанията "Америка уест" от Финикс, Аризона, до Вашингтон и по време на полета няколко пъти са се опитали да влязат в пилотската кабина. Задачата им е била скрито да проверят режима за сигурност, прилаган на вътрешните полети в САЩ.

Според ищците двамата саудитци, пребивавали в САЩ като студенти, всъщност "са били съставна част от агентурната мрежа на кралството". Тренирани в нелегални лагери на Ал Каида в Афганистан заедно с редица бъдещи изпълнители на атентатите от 11 септември, те са контактували след това с един от тях в Аризона, както и с доверено лице на ликвидирания впоследствие лидер на Ал Каида Осама бин Ладен, намиращо се днес в специален затвор в базата на САЩ в Гуантанамо.

"Отдавна настоявахме, че Ал Каида и религиозни елементи от правителството на Саудитска Арабия са поддържали продължителни и тесни отношения. Представихме допълнителни доказателства в подкрепа на този извод", цитира вестникът Шон Картър, водещия адвокат на ищците. Юристите им са убедени, че репетицията за атентатите е финансирана от саудитски дипломати във Вашингтон.

Миналия септември Конгресът на САЩ преодоля ветото на тогавашния президент Барак Обама и подкрепи законопроект, който разрешава на семействата на жертвите от терористичните атентати на 11 септември 2001 г. да подават искове срещу Саудитска Арабия. В САЩ неведнъж са изказвани предположения, че властите на кралството са си затваряли очите за дейността на Ал Каида, дори може да са контактували с групировката и затова носят част от отговорността за атентатите отпреди 16 години, при които загинаха 2977 души.

Рияд отрича да е замесен и заявява, че ще разпродаде активите си в САЩ на стойност стотици милиарди долари, за да не бъдат запорирани със съдебни решения след искове на американски граждани.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?