Саудитски духовник твърди, че шофирането уврежда яйчниците на жените

Влиятелен духовник от Саудитска Арабия твърди, че жените, които шофират автомобили ще увредят яйчниците си, предаде Франс прес.

Според шейх Салех ал Лухайдан при шофирането се получава натиск върху яйчниците на жените и рисковете те да родят после деца с вродени аномалии се увеличават. Духовникът твърди, че основава изводите си на медицински изследвания, които показали, че шофирането засягало яйчниците и изтласквало нагоре таза на жените.

Духовникът е бивш председател на Висшия съдебен съвет на Саудитска Арабия.

Думите му идват в момент, в който активисти имат намерение на 26 октомври да отправят предизвикателство към забраната за жените да шофират в Саудитска Арабия. Те призоваха на тази дата жените да седнат зад воланите на автомобилите.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, в която жените нямат право да карат коли. Сега думите на духовника породиха вълна от протести и иронични коментари в социалните мрежи. Някои потребители се запитаха на шега дали язденето на камила също не вреди на яйчниците.

Активистите, които са в основата на кампанията за 26 октомври, организираха онлайн петиция, в която настояват да се отмени забраната за шофиране за жени. До днес под петицията са се подписали 11 900 души.

Споделяне

Още от Свят