Саудитски вестник обвини САЩ в започването на открита война срещу ОПЕК

Един от водещите саудитски вестници - "Рияд" днес обвини САЩ, че са започнали война срещу ОПЕК под претекст, че защитават световната икономика, предаде Ройтерс. Според вестника Вашингтон няма право да отправя предупреждения към петролния картел заради неговото решение от вторник да намали добивите си от 1 април т. г.

ОПЕК, в която Саудитска Арабия играе водеща роля, на 10 февруари обяви изненадващо, че от 1 април ще намали добивите си с 1 млн. барела дневно. Тогава министърът на финансите на САЩ Джон Сноу нарече решението на картела "достойно за съжаление" и предупреди, че то може да застраши световния икономически растеж и на практика ще ощети американските потребители.

Според в. Рияд решението на ОПЕК е насочено към балансиране на търсенето и предлагането на петрол. Изданието смята, че производителите на петрол са правили жертви в името на защитата на световната икономика, включително и като са увеличи производството си по време на войната в Ирак, за да компенсират отсъствието на иракския петрол от пазара.

Америка не пази в тайна стратегията си да лиши ОПЕК от правото да защитава своите интереси, подчертава в. Рияд и допълва, че като насърчават страните извън организацията да правят сондажи и да увеличават добивите си, САЩ започват открита война срещу ОПЕК и производителите на петрол, и по-специално - срещу арабските държави, които са сред най-силните в картела.

Друг саудитски вестник - Оказ отбелязва, че решението на ОПЕК е в интерес на световната икономика, защото ще гарантира справедливи цени и стабилни доставки на петрол. Петролните приходи представляват около 70 процента от общите приходи на Саудитска Арабия и близо 40 на сто от БВП на страната.

По БТА

Още от Бизнес