Саудитските власти арестуваха 46 души за всяване на разделение

Саудитските власти арестуваха 46 души за всяване на разделение

Саудитските власти заявиха, че са арестували 22 души, включително катарски гражданин, за използване на социални мрежи за всяване на разкол в обществото. В северната провинция Хаил са арестувани още 24 души за разпалване на междуплеменно разделение. Това съобщи Саудитската агенция по печата (СПА), цитирана от Ройтерс.

Позовавайки се на източник в новосъздадената служба за борба с тероризма и контраразузнаване - Президиум на държавната сигурност, СПА посочи, че групата от 22 души била арестувана, след като властите засекли в социалните мрежи видеозаписи, "подстрекаващи към прояви срещу обществения ред".

Отделно от това СПА публикува друго съобщение, на министерството на вътрешните работи, в което се посочва, че при разследвания в Хаил "хора, свързани със случая, разпространявали лъжи и преувеличения за положението си, за да предизвикат размирици и междуплеменно напрежение".

В никое от съобщенията не се посочват подробности.

Скоро след това най-висшият религиозен орган в Саудитска Арабия, Генералният секретариат на Съвета на висшите религиозни учени, направи следното изявление: "Всеки, който е направил опит да навреди на сигурността на кралството и единството на народа му, е извършил опасно престъпление".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?