Саудитските жени ще започнат да шофират, но не се очакват политически реформи

Саудитските жени ще започнат да шофират, но не се очакват политически реформи

В неделя влиза в сила дългоочакваното решение, което за първи път позволява на жените в Саудитска Арабия да шофират. Решението бе приветствано и в кралството, и в чужбина. 

В последните седмици жени споделят онлайн снимки на новите си шофьорски книжки. Сара Алрумихани публикува своята в Туитър, като благодари на крал Салман и престолонаследника принц Махамед бин Салман.
"Под вашето милостиво ръководство това вече не е мечта, това стана реалност. Днес получих шофьорска книжка", написа тя.
 
Вдигането на забраната обаче бе съпроводено от изненадващи репресии, насочени срещу активисти, които защитават правата на жените, включително тези, които водеха кампании жените да имат право да сядат зад волана.
 
"За мен е шокиращо да гледам тази злостна атака", каза Хала Алдосари, саудитска активистка и изследователка, живееща в момента в САЩ.
 
Репресиите започнаха през май и доведоха до ареста на най-малко 19 активисти, осем от които бяха пуснати на свобода със "заповеди за временно освобождаване". Те са обвинени в съдействие на хора и организации, враждебни на Саудитска Арабия, с цел да се подкопаят сигурността, стабилността и националното единство на кралството.
 
Алдосари каза, че е шокирана от избора на момента, в който се извършват арестите и отбелязва, че "поради ограниченията върху свободата на словото" активистите са споделяли плановете си в социалните мрежи.
"Каквито и стъпки да предприемахме като активисти, се опитвахме възможно най-публично да покажем какво правим и да привлечем възможно най-много групи в Саудитска Арабия", каза тя.
 
Според "Хюмън райтс уоч" активистите скоро могат да бъдат изправени пред специален наказателен съд, създаден първоначално, за да разглежда престъпления, свързани с тероризъм. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до 20 години затвор.
 
Саудитските жени отдавна водеха кампания за правото за шофиране, понякога организирайки координирана демонстрация на сила чрез шофиране в кралството. Първата по-голяма кампания за отпор срещу забраната бе през 1990 г.
 
Други кампании бяха организирани след 2011 г. На тях няколко жени бяха задържани и освободени едва след като подписаха декларации, че няма да шофират отново.
 
Саудитският журналист Джамал Хашоги смята, че репресиите не са били необходими, "защото народът на Саудитска Арабия е подкрепял подобни реформи".
 
Много саудитци наистина изразиха подкрепа за реформите. Когато указът, вдигащ забраната за шофиране, беше издаден за пръв път през септември, стотици жени използваха социалните мрежи, за да благодарят и похвалят принца престолонаследник.
 
Това накара кралския съд да даде указания на някои жени активистки във и извън Саудитска Арабия да не коментират на решението, казва Алдосари.
 
Решението е част от социалните и икономически реформи, подкрепяни от 32-годишния наследник на трона и амбициозния му план "Визия 2030", в опит да отвори страната за инвестиции и да диверсифицира зависимата от петрола икономика на кралството.
 
Реформите включиха отваряне на киносалони в кралството след повече от 30-годишна забрана, както и даване на възможност на повече жени да работят. Планът има за цел увеличаване на броя на заетите жени от 22 на 30 процента.
 
Рияд се надява, че позволението за жените да шофират ще открие бизнес възможности, тъй като жените не само ще могат да се придвижват по-лесно, но ще могат и да работят като таксиметрови шофьори и в компании като "Юбер".
 
"Мохамед бин Салман няма основания за безпокойство, защото в страната няма опозиция. Но той просто иска да контролира ситуацията", допълни Хашоги.
 
Анализаторът по правата на жените от Хюман райтс уотч Рота Бегъм каза, че целта на репресиите е да отправят послание, че Мохамед бин Салман "е единственият реформатор в страната и като поданик не можеш да изискваш такива реформи, а само можеш да бъдеш благодарен" за тях, каза тя.
 
Арестите изглежда са опит да се сложи край на всички форми на политически активизъм в консервативната страна, след като вдигането на забраната ще насочи вниманието на жените към по-големия въпрос: отмяната на мъжкото попечителство.
 
"Това са реформи в много, много скромни области, но има големи пречки пред реформите при правата на жените, било когато става дума за системата за мъжкото попечителство, или за други въпроси. . . и това няма да се промени в обозримо бъдеще", заключи Бегъм.
 
 
По БТА.

Споделяне

Още от Свят