Саудитският крал Салман назначи реформатор за нов престолонаследник

Крал Салман
Кралят на Саудитска Арабия Салман назначи сина си Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд за нов престолонаследник, на мястото на Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, когото уволни, съобщиха световните агенции.
 
С кралски указ 31-годишният принц Мохамед бин Салман беше назначен също за първи заместник-министър-председател и запазва поста на министър на отбраната. 
 
Досегашният престолонаследник Мохамед бин Найеф, харесван от Запада за действията му срещу религиозния екстремизъм, беше свален също от постовете му на първи заместник министър-председател и министър на вътрешните работи.
 
За министър на вътрешните работи е назначен 33-годишният принц Абдул Азиз бин Сауд Бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, който ще отговаря за вътрешната сигурност и борбата с тероризма. Баща му е губернатор на голямата Източна провинция, където се намира голяма част от петролното богатство на страната.
 
Там живеят повечето саудитски шиити, които са малцинство в Саудитска Арабия. Принцът е и племенник на Мохамед бин Найеф и досега е бил съветник на министрите на вътрешните работи и на отбраната, отбелязва Асошиейтед прес. 
 
Според високопоставен саудитски представител бившият престолонаследник и бивш вътрешен министър е подкрепил назначението на приемника си в писмо до крал Салман.
 
Саудитският крал е поканил членовете на кралското семейство и високопоставени служители да се съберат довечера в двореца му в Мека, за да се закълнат във вярност на новия престолонаследник.
 
Мохамед бин Салман е с репутация на реформатор. Досега той комбинираше няколко длъжности: министър на отбраната, втори заместник-министър-председател, специален съветник на краля и най-вече председател на Съвета по икономически въпроси и развитие, който заседава всяка седмица на министерско равнище и обсъжда икономически и социални въпроси от области като образованието, здравеопазването и жилищната политика. Това е и надзорният орган на Сауди Арамко, най-голямата компания производител на петрол в света.
 
Назначаването му за престолонаследник бе подкрепено от 31 от 34-имата членове на "Съвета за вярност към монархията", съобщи държавната телевизия Ел Ихбария.
 
"Съветът за вярност към монархията" има за задача да посочва престолонаследника с мнозинство от членовете си. Учреден е след реформа на условията по наследяване на трона от 2006 г. за гарантиране на мирното предаване на властта в тази ултраконсервативна монархия от Залива и първи производител на петрол в света.
 
С указа за назначаването на сина си за престолонаследник крал Салман промени реда на наследяване на трона, който досега бе запазен само за преките синове на основателя на кралството Абдул Азиз, и включи и внуците му, отваряйки пътя към трона за второто поколение от династията Ал Сауд, отбелязва Франс прес.
 
Досега Мохамед бин Салман отговаряше за воденето на войната на Саудитска Арабия в Йемен, диктуваше енергийна политика с глобални въздействия и придвижваше планове за изграждане на икономическо бъдеще на кралството, което да е свободно от зависимостта от петрола, припомня Ройтерс.
 
Възходът на Мохамед бин Салман се приема с възхищение от младите саудитци, които го приемат като доказателство, че тяхното поколение получава централна роля в управлението на тази страна с десетилетни патриархални традиции, отбелязва Ройтерс.
 
Именно Мохамед бин Салман направи важни посещения в чужбина, включително визита в Белия дом за среща с президента Доналд Тръмп през март. Това посещение във Вашингтон помогна при подготовката на визитата на Тръмп в Саудитска Арабия през май, която бе първото посещение в чужбина на президента на САЩ и бе широко рекламирана от кралството като доказателство за тежестта му в региона и мюсюлманския свят, отбелязва АП.
 
Но Мохамед бин Салман е подложен и на критики - за воденето на войната в Йемен, която за повече от две години не успя да прогони подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси от столицата Сана и се отразява катастрофално на страната. Според правозащитни организации саудитските войски са убили десетки цивилни. Новият престолонаследник изключва всякакъв диалог с Иран, когото обвинява, че "иска да контролира ислямския свят" и да разпространи шиитската си доктрина. Той се е заричал, че ще води борба с Иран, отбелязва АП.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?