Саудитският престолонаследник подлага страната си на шокова терапия

Мохамед бин Салман

В обстойно интервю за в. "Вашингтон пост" от двореца си късно снощи младият саудитски принц престолонаследник Мохамед бин Салман описа подетата вълна от реформи като част от шоковата терапия, нужна за модернизирането на политическия и културния живот в кралството.

В двучасов разговор принцът, известен също като Ем Би Ес (МБС), обсъди кампаниите си срещу "корупцията и мюсюлманския екстремизъм", както и стратегията си за района. Той каза, че се ползва с обществена подкрепа, при това не само от страна на младите саудитци, но и от кралското семейство. Престолонаследникът отхвърли критиките към вътрешната и регионалната му политика, която някои определят като рискована, и заяви, че промените са ключови за финансиране на развитието на страната и борбата с врагове като Иран.

Мохамед бин Салман каза, че целта на реорганизацията във военното командване и цивилните назначения, огласени от баща му крал Салман в понеделник вечерта, е издигането на ръководни постове на енергични хора, способни да осъществят планираната модернизация.

Престолонаследникът отбеляза, че антикорупционната акция от ноември миналата година е пример за шоковата терапия, от която се нуждае кралството, заради ширещата се корупция. По негова заповед тогава в луксозния хотел "Риц" в Рияд бяха задържани и разпитвани десетки принцове, висши чиновници и бизнесмени. Повечето арестувани, включително глобалният инвеститор принц Алуалид бин Талал, бяха освободени, след като бяха оправдани или подписаха финансови споразумение с правителството. Според правителството така то си връща над 100 милиарда долара.

Тази внушителна сума би подпомогнала сериозно зависещото от петрола кралство, чиито финанси страдат от ниските цени на петрола и което очаква бюджетен дефицит от 195 млрд. риала (52 млрд. долара) тази година, отбелязва Ройтерс.

Почитатели на принца престолонаследник понякога сравняват предприетото от него укрепване на властта с усилията на основателя на съвременна Саудитска Арабия, Абдул Азиз ибн Сауд. МБС обаче отхвърля сравнението: "Не можете да измислите отново смартфона. Стив Джобс вече го направи. Това, което се опитваме да направим тук, е нещо ново".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят