Саудитският престолонаследник сравни иранския аятолах с Хитлер

Саудитският престолонаследник сравни иранския аятолах с Хитлер
Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман нарече върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей "новия Хитлер в Близкия изток", съобщи Ройтерс. 
 
В публикувано вчера интервю в "Ню Йорк таймс" влиятелният саудитски принц, който е и министър на отбраната, казва, че трябва да се противодейства на иранската експанзия под ръководството на аятолаха. 
 
"Поучили сме се от Европа, че помирението не действа. Не искаме новият Хитлер в Иран да повтори в Близкия изток случилото се в Европа", цитира вестникът думите му. 
 
Войната в Йемен срещу бунтовниците хуси върви успешно, като оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция вече контролира 85 на сто от йеменската територия, казва пред нюйоркското издание принцът. Подкрепяните от Иран хуси обаче все още контролират големите населени места в Йемен, отбеляза Ройтерс. 
 
Агенцията припомни, че в началото на май Салман каза, че саудитското сунитско кралство трябва да направи така, че евентуална бъдеща война с шиитски Иран да се води на иранска територия. Али Хаменей заяви от своя страна, че саудитският кралски двор е "прокълнато дърво", а ирански представители обвиниха Рияд, че разпространява тероризъм. 
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?