Саудитският външен министър: Протестите за Кашоги станаха истерични

Саудитският външен министър: Протестите за Кашоги станаха истерични

Първият саудитски дипломат Адел ал Джубейр каза в събота, че протестите по света заради убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги са станали "истерични". В същото време той заяви, че кралството е решено да изправи извършителите пред съда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"По този случай се стигна до твърде голяма истерия", каза саудитският външен министър. Той допълни, че според него Саудитска Арабия е била обвинена категорично преди разследването да е приключило. Ал Джубейр направи това изказване в отговор на въпроси, зададени му от западни журналисти на ежегодната конференция по сигурността, която се откри в столицата на Бахрейн.

Саудитският външен министър припомни, че кралството много ясно е заявило: виновниците "ще бъдат държани отговорни". Кашоги, критик на саудитския престолонаследник, бе убит от саудитски агенти в консулството на кралството в Истанбул на 2 октомври, припомня АП.

По-рано през деня министърът на отбраната на САЩ предупреди днес арабските ръководители, събрали се в Манама, че убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги "трябва да безпокои всички ни", защото засяга сигурността в региона, предаде Франс прес.

Помнейки, че мирът и непоклатимият ангажимент към човешките права са от колективен интерес, убийството на Джамал Кашоги в дипломатическо представителство трябва да безпокои всички ни, заяви Матис на годишната конференция по сигурността в столицата на Бахрейн.

"Когато една страна престане да зачита международните норми и закона, тя отслабва регионалната стабилност, в момент когато тя е най-необходима", допълни шефът на Пентагона. Досега той бе много дискретен по този случай, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп и шефът на американската дипломация Майк Помпейо бяха излезли на предната линия, посочва АФП. Матис, който подчерта "сериозността на ситуацията", остана предпазлив по въпроса за политическите последици от това убийство. "Ще продължа консултациите си с президента и държавния секретар, които правят оценка на последиците от този инцидент за стратегията ни", допълни Матис.

САЩ получиха нови сведения по разследването на убийството на журналиста. В четвъртък директорката на ЦРУ Джина Хаспъл е представила на Тръмп изводите си по случая. Хаспъл посети Турция по-рано тази седмица заради случая с убийството на Хашоги. Според вестник, близък до властта в Турция, разузнавателните служби на Анкара са споделили с нея елементи, определени като доказателства, събрани в рамките на разследването.

 

Споделяне

Още от Свят