Саудитците обидени на САЩ заради секретен доклад

Външният министър на Саудитска Арабия - принц Сауд ал Фейсал, каза, че е обиден фактът, че части от доклада на американския Конгрес за нападенията в Ню Йорк и Вашингтон на 11-ти септември 2001 г., съдържат твърдения за връзки между някои от терористите и висши саудитски представители.

Петнайсет от всички 19 похитители на самолети, атакували американски цели на 11 септември, са саудитци - какъвто е и водачът на Ал Каида Осама бин Ладен. Допуска се, че атентаторите може да са получавали финансова подкрепа от свързани със саудитското правителство лица.

Принц Сауд заяви снощи, че срещу неговата страна са отправени неоснователни обвинения.

Принц Фейсал разговаря във Вашингтон с американския президент Буш и след срещата обяви пред репортери, че е разочарован от американския отказ да не се публикуват 28 страници от доклада, в които са намерили място споменатите твърдения.

В края на миналата седмица беше разпространен доклад от 900 страници за провалите на разузнаването преди атентатите от септември 2001.

"Саудитска Арабия е обвинена въз основа на инсинуации", подчерта принц Сауд. Той окачестви като предизвикателство срещу справедливостта твърдението на Белия дом, че разсекретяването на въпросните 28 страници ще застраши националната сигурност и може да повлияе върху разследването на събитията от 11 септември 2001 г.

Решението да не се разсекретява въпросният пасаж от доклада на Конгреса бе защитено вчера лично от президента Джордж Буш. Абсурдно би било той да бъде разсекретен в разгара на войната срещу тероризма, защото бихме помогнали на врага, ако той научи нашите източници и нашите методи, и освен това би затруднило победата в борбата срещу тероризма, заяви Буш.

В момента саудитците демонстрират усърдие в борбата срещу тероризма, след като на 2 май 34 души в Рияд загинаха при два самоубийствени атентата.

В резултат на последната операция в понеделник загинаха 6 заподозрени мюсюлмански екстремисти и двама полицаи. Саудитският вътрешен министър заяви в интервю, че повечето от заподозрените са били обучавани в лагери на Ал Каида в Афганистан.

Малко количество от тях може да са били тренирани в малки ферми в Саудитска Арабия. Министърът заяви готовност да продължи издирването на терористите.

"Ние ще ги елиминираме без пощада от нашата страна, за да защитим нашите граждани и да защитим кралството и неговите висши интереси", посочи той.

По думите на министъра, Саудитска Арабия си сътрудничи с други арабски и неарабски държави, защото тероризмът няма националност и битката срещу тероризма изисква усилията на всички.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?