Съвет на премиера: С лихви от влог и енергийната ефективност, след третата година всичко ще ви е 30% по-евтино

След като нахока археолозите, кабинетът им дава 120 хил. лв. на обект

Още в началото на годината ще се проведе тристранен съвет с представители на БНБ и Асоциацията на търговските банки, на който ще бъдат засегнати въпросите с лихвите по кредитите, съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда, след като неотдавна финансовият министър Симеон Дянков обеща държавата да "види" какво може да се направи за лихвите.
 
"Банковите кредити и лихвите се определят от банките. Всички ние искаме колкото се може тези лихви да станат по-малки. Самите банки имат огромна нужда да дават кредити в работещи проекти и затова ние влагаме толкова усилия в това да създадем необходимата бизнес среда, за да има инвеститори и съответно българският бизнес да взема кредити да строи, да работи и да има по-голямо потребление", каза Борисов.
 
Премиерът коментира още, че най-големият залог, който вижда в частния сектор, са проектите по енергийна ефективност. Той посочи, че тези проекти ще вдигнат в пъти цените на имотите на българските граждани и ще удължат живота на жилищата.
 
"Ще спестим много електроенергия, много топлинна енергия и ще направим с още 45-50 години по-голяма продължителността на живота на сградите, на апартаментите, на имотите на българските граждани. Затова с тази програма се дава възможност на банките да работят по-добре. Защо това е толкова важно? Защото, ако човек сметне колко пари взема от лихви за дадения си влог и ако си оправи енергийната ефективност на жилището, ще видите, че след третата година всичко ще му е до 30% по-евтино на година", обясни премиерът.

Отделно от него пред журналисти Симеон Дянков припомни, че преди две години, когато той и премиерът са се срещнали с представителите на търговските банки отново за лихвите, банкерите поискали от държавата да се погрижи за финансовата стабилност, за да поевтинее кредитният ресурс.
 
"Ние изпълнихме нашата част от договорката и ресурсът поевтиня с два-три процентни пункта. Сега е ред на банките да отговорят какво още имат нужда от държавата и да предприемат и те от своя страна мерки", каза Дянков и съобщи, че до края на месеца на второто заседание на тристранния съвет ще бъдат поканени представителите на Асоциацията на търговските банки и на БНБ.
 
И Борисов, а след него и Дянков обявиха, че няма да им отсрочка за монтирането на разходомери в бензиностанциите, за което настояваха представителите на малките търговски обекти за горива. Срокът остава 31 март и както "Лукойл" вложи милиони да си сложи необходимите измервателни уреди, така и бензиностанциите ще се бръкнат с 2-3 хиляди лева, обясниха и двамата.

След като нахока археолозите, кабинетът им дава 120 хил. лв. на обект
 
По 120 000 лева ще отпусне правителството за 14 археологически обекта по Южното Черноморие. Средствата са за първоначално проучване на тези обекти, а след това ще се прецени за кои от тях ще бъдат отпуснати допълнителни пари за по-подробни проучвателни дейности. За финансирането бе съобщено на среща на премиера и придружаващите го трима министри с кметове на общините от Южното Черноморие.
 
Така само десетина дни, след като на заседание на Министерския съвет регионалният министър Лиляна Павлова обвини археолозите, че с безкрайните си разкопки изнудват, саботират, извиват ръце и спират големите строежи, финансовият министър зарадва кметове от региона на Бургас, археолози и представители на културната общност с новината, че дава 120 хиляди лева за проучване на 14 обекта по Южното Черноморие.
 
Идеята е след като няма да се строи петролопроводът Бургас-Александруполис, на мястото на негово трасе да бъде изграден път на ценните археологически обекти по цялото Южно Черноморие.

Премиерът "поевтини" изтребителите, които нямало да купува

Премиерът каза още, че  България няма да купува нови изтребители за армията, докато има криза и докато се решават въпросите с театрите, науката и културата.

"И сега имаме техника и сме добре въоръжени. В момента инвестираме в наука, култура, археология, а самолетите ще струват сто и петдесет милиона евро, които във времена на криза за много пари", каза Борисов.

Така той дефакто "поевтини" с няколко стотици милиона изтребителите.

Бойко Борисов съобщи по-рано, че през 2012 година България няма да обяви конкурс за закупуването на самолети, но, ако бюджетът позволи, това може да стане през 2013 година.

България иска да закупи осем изтребители. След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, през лятото военният министър Аню Ангелов призна, че различните оферти са били за между 600 млн. долара и 1.4 млрд. долара за осем изтребители.

Не е ясно защо премиерът говори за цена от 150 млн. евро.

Ако правителството на ГЕРБ сключи най-скъпият договор от модернизацията на армията през 2013 година, плащането по договора ще остане за следващите правителства.

Борисов коментира въпроса за изтребителите във връзка с предстоящата му среща с германския канцлер Ангела Меркел в средата на януари.

По време на посещението си в Бургас Борисов бе придружен от министрите Симеон Дянков, Лиляна Павлова и Вежди Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?