Съвет от Дубай: Левскарите да искат акциите от Борисов

Премиерът пак цитира дядо си: Насила не можеш да дадеш

Реалният собственик на "Левски" беше Васил Божков

Само премиерът Бойко Борисов може да предаде акциите на "Левски" в ръцете на привържениците. Това коментира номиналният собственик на акциите в клуба Георги Попов, който се намира в Дубай заедно с Васил Божков.Той даде да се разбере, че темата за него е приключена и собственик на отбора е министър-председателят.

Васил Божков никога не е крил, че е реалният собственик на отбора, макар че 86.6% от акциите се водят на името на неговия съдружник.На 8 май Георги Попов джироса акциите на името на премиера Борисов, който отказа да ги приеме. Документите бяха пратени в Министерския съвет, а за куриер бе използван журналистът Сашо Диков.

Юристите не са единодушни по въпроса за настоящата собственост върху клуба. Според Огнян Герджиков, който е сред основните автори на Търговския закон, собственик на "Левски" е премиерът, въпреки че не е приел акциите.

Според оперативното ръководство на "Левски" акционер все още е Попов, защото Борисов е имал 7 дни да приеме акциите със записв книгата на акционерирте, а той еотказъл да стори това.

В петък десетки легенди на "Левски", сред които Наско Сираков, Борислав Михайлов и Кирил Ивков, призоваха Васил Божков да им предаде акциите на "синия" тим.

"Ние също сме антики като вашите любими, скъпоценни предмети от колекцията Ви и носим историята в нас, но за разлика от тях ние имаме чувства и емоции. Те ни държат живи и ни дават сили да вярваме в доброто, а то е само едно: Да върнете акциите на любимия ни "син" отбор в нашите сигурни ръце. Това е гарант за вечното съществуване на славния "Левски", посочват те в писмо до Божков.

В момента акциите се намират в касата на стадион "Георги Аспарухов". Георги Попов призова ветераните и легендите на клуба да поискат акциите от премиера Бойко Борисов, защото вече само той може да им ги даде.

"От Борисов нищо не се иска. Той може в момента да откаже акциите, но трябва да го направи в писмена форма, или да ги прехвърли на някой друг. Нашето искрено желание е те да бъдат прехвърлени на тези, които милеят за клуба. Но нека той да реши, това е негово право. Вчера получихме писмо от легендите на "Левски". Моята единствена молба е това писмо да бъде адресирано към собственика на клуба, а не към нас", каза Попов.

Под собственик на клуба, той имаше предвид Бойко Борисов. Георги Попов съобщи, че е разговарял с Наско Сираков.

"Проведох личен разговор по телефона с г-н Наско Сираков, който изяви желание в името на общата ни цел за спасение на клуба, да поеме акциите от г-н Борисов. И със съдействието на Павел Колев (б.р. - изп.-директор на клуба) да продължат в борбата за спасяване на любимия ни клуб. Благодаря на феновете за всичките им усилия и за това, което правят в този тежък момент за клуба", каза бизнесменът от Дубай.

По-късно същия ден Бойко Борисов отново отказа да го занимават с акциите.

"Дедо ми знаеш ли какво казваше: Насила може да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Не са на мое име (акциите). Нито знам кой какво подписва някъде. Не ме интересува. Ако така казва закона, това е умишлено, за да не стане. Няма да вкарат в това. Утре всяка една фирма в ликвидация може да ми джироса акциите си", обясни той.

В интервю за БНТ по темата се намеси и главният прокурор Иван Гешев. Той първо обясни, че темата "Левски" не е основна за прокуратурата, но пожела да сподели личното си мнение.

"Това е подигравка с един от най-великите български клубове, подигравка с името "Левски". Божков не се интересува от съдбата на този клуб, той не е левскар. Никой, който милее за този клуб, няма да постъпи по този начин. Той вкара клуба в политически и адвокатски трикове", каза Гешев.

Според него "Левски" се използва за "дебалансиране на държавата". Гешев призна, че Божков използва иновативни решения, като "журналист, който определя себе си като зайчето "Спиди" и куриер, носещ акции".

Споделяне

Още по темата

Още от България