Съвет от Сидни: Европа да се поучи от твърдия подход на Австралия към бежанците

Тони Абът

Австралийският премиер Тони Абът призова Европа да вземе пример от Австралия и да спира бежанските корабчета, които се опитват да достигат бреговете ѝ, предаде ДПА. Абът направи този коментар, след като снимки на удавило се тригодишно момче на турски бряг шокираха света.

"Ако искате да спрете смъртните случаи, ако искате да спрете удавянията, трябва да спрете корабите", каза Абът за местната телевизия Ей Би Си.

"Вчера видяхме по екраните си много тъжна, мъчителна гледка на деца, трагично загинали в морето при незаконна миграция. За щастие сме спрели това в Австралия, защото сме спрели незаконните кораби. Казали сме на каналджиите: "Трафикът ви се закрива." Ако искате хората да останат в безопасност, трябва да спрете незаконната миграция и точно това сме направили ние", заяви премиерът на Австралия.

Твърдите мерки на Австралия за спиране на корабите с бежанци включват вземането им на буксир до Индонезия и използването на австралийските ВМС за връщането им в страната им на произход.

Прибраните в океана мигранти в последните две години са държани в центрове за задържане в сурови условия в Науру и на остров Манус в Папуа Нова Гвинея.

Австралийското правителство е наложило дълбока тайна върху условията на живот в тези центрове и заплашва с две години затвор всеки техен служител, който проговори, отбелязва ДПА.

Правителството казва, че мигрантите от тези лагери никога няма да бъдат допуснати в Австралия, а ще бъдат връщани в страните им на произход или настанявани в Камбоджа или Папуа Нова Гвинея.

Тази сурова политика рязко е намалила броя на корабите с мигранти в последните две години, но поражда критики от международната общност, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа