Съветът на ЕС единодушно подкрепи главния преговарящ с Великобритания

Мишел Барние

Съветът на ЕС изрази единодушна и твърда подкрепа за главния преговарящ с Великобритания Мишел Барние, съобщи след заседанието на европейските министри вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза на пресконференция в Брюксел, че Съветът отново е заявил единство. Захариева посочи, че следващия месец Европейския съвет предстои да утвърди насоките за преговорите с Лондон за бъдещите отношения ЕС-Великобритания.

Барние заяви, че е разтревожен от малкото оставащо време за сключването на споразумение за оттеглянето на Великобритания. Той предупреди, че ЕС настоява преходният срок преди пълното отделяне на Великобритания да бъде ясно посочен - с ясна дата, на която приключва. Преходният срок трябва да бъде кратък, уточни той, след като ЕК вече предложи преходът да продължи 21 месеца. По неговите думи сред дълбоките различия в преговорните позиции на двете страни е искането на Лондон краят на преходния срок да не бъде посочван в писмените документи.

По думите на Барние посочването на ясни срокове се налага от гледна точка на съставянето на бюджета на ЕС. Той поясни, че до есента на тази година Лондон и Брюксел трябва да са се споразумели по условията на раздялата. Сред тези условия той открои правата на гражданите, британските задължения към общностния бюджет, границата с Ирландия.

ЕС настоява европейските граждани, които пристигнат във Великобритания в преходния срок (след март догодина), да имат същите права, както пристигналите по-рано. От декември преговори по тези условия не е имало, отбеляза Барние.

Утре ЕК ще обсъди и приеме позицията на ЕС в преговорите по договора за оттеглянето на Великобритания. Барние уточни, че позицията на ЕС, изложена в 120 страници, ще бъде публикувана, за да бъде обсъдена от обществото. Той допълни, че ЕС очаква позицията на Великобритания.

Споделяне
Още от Европа

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?