Съветът на ЕС единодушно подкрепи главния преговарящ с Великобритания

Мишел Барние

Съветът на ЕС изрази единодушна и твърда подкрепа за главния преговарящ с Великобритания Мишел Барние, съобщи след заседанието на европейските министри вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза на пресконференция в Брюксел, че Съветът отново е заявил единство. Захариева посочи, че следващия месец Европейския съвет предстои да утвърди насоките за преговорите с Лондон за бъдещите отношения ЕС-Великобритания.

Барние заяви, че е разтревожен от малкото оставащо време за сключването на споразумение за оттеглянето на Великобритания. Той предупреди, че ЕС настоява преходният срок преди пълното отделяне на Великобритания да бъде ясно посочен - с ясна дата, на която приключва. Преходният срок трябва да бъде кратък, уточни той, след като ЕК вече предложи преходът да продължи 21 месеца. По неговите думи сред дълбоките различия в преговорните позиции на двете страни е искането на Лондон краят на преходния срок да не бъде посочван в писмените документи.

По думите на Барние посочването на ясни срокове се налага от гледна точка на съставянето на бюджета на ЕС. Той поясни, че до есента на тази година Лондон и Брюксел трябва да са се споразумели по условията на раздялата. Сред тези условия той открои правата на гражданите, британските задължения към общностния бюджет, границата с Ирландия.

ЕС настоява европейските граждани, които пристигнат във Великобритания в преходния срок (след март догодина), да имат същите права, както пристигналите по-рано. От декември преговори по тези условия не е имало, отбеляза Барние.

Утре ЕК ще обсъди и приеме позицията на ЕС в преговорите по договора за оттеглянето на Великобритания. Барние уточни, че позицията на ЕС, изложена в 120 страници, ще бъде публикувана, за да бъде обсъдена от обществото. Той допълни, че ЕС очаква позицията на Великобритания.

Споделяне

Още от Европа