Съветът на ЕС одобри временната помощ срещу безработица

Съветът на ЕС одобри временната помощ срещу безработица

Съветът на ЕС съобщи, че като част от мерките за спешна подкрепа за справяне с икономическите последици от кризата с Covid-19 е одобрил временната схема за запазване на работните места.

Временна схема ще осигури до 100 милиарда евро под формата на заеми при благоприятни условия за държавите в ЕС. Държавите ще могат да искат финансова подкрепа от ЕС за финансиране на внезапното и драстично увеличаване на националните бюджетни разходи, от 1 февруари 2020 г., във връзка с националните схеми за работа с намалено работно време и подобни мерки, включително за самонаетите, или във връзка с противоепидемичните мерки на работното място.

Схемата е една от трите мерки на обща стойност 540 милиарда евро за запазване на работните места, за подкрепа на дружествата и държавите в ЕС. Европейският съвет одобри споразумението на 23 април и изрази очакване схемата да заработи най-късно от 1 юни.

Европейската комисия ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС. Заемите по схемата ще бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, а държавите ще предоставят гаранции, в зависимост от своя дял в БНД на ЕС. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 милиарда евро, се посочва в съобщението.

Въпреки че всички държави в ЕС ще могат да използват схемата, тя ще действа като особено важна защита за работниците в страните с най-тежко засегната икономика. Схемата ще започне да действа, след като всички държави в ЕС предоставят гаранции. След това тя ще бъде в сила до 31 декември 2022 година.

Съветът може да реши да удължи срока на действие на схемата с по шест месеца. Условие за това ще бъде предложение на ЕК и при запазване на тежките смущения за икономиката, причинени от пандемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?