Съветът на ЕС потвърди удължаването на санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС потвърди удължаването на санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции за отделни области на руската икономика до 31 юли 2020 г., с което потвърди решението на Европейския съвет, взето миналата седмица.

Удължаването на санкциите следва оценката, представена от президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск. Заради непълното досега изпълнение на споразуменията, Европейският съвет единодушно реши да удължи санкциите.

Наложените санкции са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната, както и към изделията с двойна употреба. Първоначално те бяха въведени на 31 юли 2014 г. за една година в отговор на действията на Русия в Украйна, и бяха допълнени през септември същата година, се отбелязва в съобщение на Съвета на ЕС.

Икономическите санкции, чието действие е удължено, включват ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни дружества извън ЕС, както и на три големи руски енергийни дружества и три дружества в областта на отбраната; налагане на забрана за износ и внос на оръжия; забрана за износ на изделия с двойно предназначение за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия; ограничаване на достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на петрол.

Споделяне

Още от Европа