Съветът на ЕС спря петролните сделки с Пхенян

Съветът на ЕС спря петролните сделки с Пхенян

Съветът на Европейския съюз съобщи, че приема допълнителни санкции срещу Северна Корея, включващи ограничения върху продажбата на суров и преработен петрол на Пхенян, както и издаване на нови разрешителни за работа на севернокорейци. Това става съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 11 септември тази година, предаде БТА във вторник.

Решението на световната организация е в отговор на непрестанните дейности по разработване на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян, в нарушение и при явно незачитане на предишни резолюции на Съвета за сигурност. Мерките, наложени от ООН, включват забрана за продажбата на газокондензатни течности и за внос на севернокорейски текстилни изделия.

Новите мерки забраняват петролните сделки в Пхенян и издаването на нови разрешения за работа на севернокорейци, тъй като те са заподозрени в получаване на приходи, които се използват в подкрепа на незаконните програми за ядрени оръжия и балистични ракети на Пхенян.

На 15 септември Съветът на ЕС добави три организации и един гражданин на Северна Корея, които подкрепят тези незаконни програми, към списъците с подлежащите на замразяване на имущество и ограничения за пътуване. Общо подлежащите на ограничителни мерки по решенията на ООН са 63 граждани и 53 организации. В допълнение ЕС самостоятелно е посочил 38 граждани и четири организации.

Съветът отбелязва, че работи по определянето на възможни допълнителни самостоятелни санкции на ЕС. Европейските санкции допълват и наложените от Съвета за сигурност на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес