Съветът на Европа: 2.5 млн. гласа може да са били манипулирани в Турция

Хиляди протестират, опозицията иска анулиране; Ердоган каза на наблюдателите "да си знаят мястото“, премиерът посъветва опозицията да си мълчи

Нередностите на референдума в Турция може да са повлияли на резултата от вота, заяви Алев Корун, член на мисията за наблюдение на вота на Съвета на Европа.

Корун, който е австрийски депутат, съобщи пред радио О Ер Еф за подозрения, че 2.5 милиона гласа може да са били манипулирани.

"Това е свързано с факта, че законът разрешава единствено официални пликове за гласуването. Висшата избирателна комисия обаче реши, макар и това да бе против закона, че и пликове без официален печат следва да бъдат приемани", добави Корун.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че кампанията за гласуване с "Не“ на референдума в Турция се е сблъскала с множество препятствия като липса на свобода на изразяване, сплашване и ограничен достъп до медиите.

От ОССЕ коментираха и предполагаема злоупотреба с обществени средства от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган. Организацията също така отбеляза решението да бъде разрешена употребата на бюлетини без официален печат, означаващ ги като легитимни.

От "Хюман райтс уоч" вече обявиха, че референдумът се е състоял на фона на безпрецедентни репресии.

Съюзът на адвокатските колегии в Турция също обяви, че Висшата избирателна комисия е нарушила закона по време на референдума.

На изборите в неделя с малка преднина от 51.41% избирателите подкрепиха предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента Реджеп Ердоган да се въведат конституционни изменения, според които държавата ще премине към президентска форма на управление, като основната власт ще бъде съсредоточена в ръцете на държавния глава.

Резултатите от вота, както и съобщения на международни наблюдатели, че по време на гласуването е имало редица нарушения, предизвикаха протести.

Хиляди на протест в Турция срещу референдума

Хиляди излязоха в понеделник вечер по улиците на Истанбул, за да протестират срещу резултата от референдума за въвеждане на президентска система в Турция. В допитването отговорили с “Да” печелят с незначителна преднина.

Около 2000 протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха плакати, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва." Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Протести имаше и в други квартали на Истанбул, в столицата Анкара и в Измир.

Това са малки за мащабите на Турция протести – от по 1000 – 2000 души, но именно с такива малобройни акции в защита на парка “Гези“ започнаха размириците през 2013 г., припомня бТВ.

Големите медии в Турция не отразяват това недоволство. В реч пред свои привърженици в Анкара пък президентът Реджеп Тайип Ердоган го иронизира, като каза: “Виждам, че онези с тенджерите и тиганите пак са излезли“.

Ердоган: Международните наблюдатели "да си знаят мястото"

В отговор на критиките им, че референдумът в Турция не е отговаря на международните стандарти, турският президент каза на международните наблюдатели "да си знаят мястото", предаде Ройтерс.

Той заяви, че Турция не признава докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ, добавяйки, че някои държави от ЕС се противопоставят на конституционните промени в Турция повече от опозицията в страната.

Главната опозиционна партия внася искане за анулиране на  референдума

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) внесe във вторник във Висшата избирателна комисия на Турция искане за анулиране на резултата от референдума в неделя, предаде Ройтерс.

Причина за искането са множеството нарушения на изборното законодателство по време на вота. Опозицията се противи срещу решението на Върховната комисия в последната минута да разреши подаването на бюлетини в пликове, които не са получили официален изборен печат.

Лидерът на НРП призова политическите партии за нова конституция, която да бъде изготвена в разбирателство, предаде турската частна телевизия НТВ.

"Всички трябва да разберат, че с тази конституция обществото не може да бъде ръководено", заяви още Кемал Кълъчдароглу.

Турският премиер: "Опозицията не бива да говори, след като народът се е произнесъл"

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви от своя страна във вторник, че слуховете за нередности на референдума през уикенда са напразно усилие да се хвърли съмнение върху резултата, предаде Ройтерс.

"Волята на народа е отразена пред изборните урни и дебатът е приключен", заяви Йълдъръм пред парламентарната си група. "Всички трябва да уважават резултата, особено главната опозиция", добави той.

"Опозицията не бива да говори, след като народът се е произнесъл", каза Йълдъръм, цитиран от Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?