Съветът на Европа: България е изоставила хора с увреждания в нечовешки условия

Комитетът срещу изтезанията видя затворници, стаи, замърсени от "човешки отпадъци" и тела, накацани от мухи

Снимка: бТВ

Комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа е останал потресен от условията в някои от домовете за хора с психични разстройства и умствена изостаналост в България, посетени през последната година. Това става ясно от доклад на институцията.

В документа се описани истории за хора, "накацани от мухи", подове, покрити с "човешки отпадъци", умствено изостанали, поставени в заключени стаи в условия на пълна изолация без никакъв шанс за човешки контакт.

Посетени са били домовете за хора с психични разстройства в Твърдица и Радовец, както и домовете за умствено изостанали в Батошево, Качулка и Радовец.

Особено впечатление на делегацията са направили социалните домове в Качулка и Радовец, както и психиатричната болница в Раднево, където хора с психични заболявания са били назначавани за санитари.

"Делегацията е обезпокоена от видяното. Въпреки че изолацията на хора е забранена от българското законодателство, трима души със сериозна умствена изостаналост в дома в Качулка бяха вкарани в заключени стаи от много време. Не може да се избяга от трезвия извод, че тези уязвими хора са де факто изоставени от държавата, която явно се проваля да им предостави нормален човешки контакт, комфорт, грижа и подкрепа, от която те имат нужда, както и достойнството, което заслужават", се казва доклада, цитиран от пресслужбата на Съвета на Европа.

Докато битовите условия варират между отделните домове, делегацията споменава изрично и дома в Радовец, където са настанени хората с най-тежки увреждания.

"В една от две сгради (на дома) хигиенните условия могат да бъдат определени като нечовешки и унизителни. Настанените там бяха намерени лежащи на техните легла, покрити с мухи, а пода беше замърсен с човешки отпадъци", казват проверяващите.

Заедно с това от Комитета срещу изтезанията казват, че е "еднакво достойно за съжаление, че персоналът и управата на тези места са оставени да се справят със ситуацията с абсолютно недостатъчни ресурси, без адекватно финансиране и без никакво внимание или подкрепа от българските власти."

Докладът на мисията от Страсбург съвпада по време със скандала заради думите на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания. За част от тези деца родителите им са единственият шанс да получат любов и нормално човешко отношение. Другият вариант за част от тях е да попаднат в някой момент в подобни домове, където държавата (в лицето и на Валери Симеонов – б.а.) да се "погрижи" за тях.

Проблемите в село Качулка и в други подобни институции са от години, но държавата продължава да игнорира случващото се там. През април тази година социалният работник в Качулка Георги Маринов снима клипове с признания на настанените там. Хората говорят за насилие върху възрастни от страна на персонала. Клиповете бяха разпространени от бТВ. Хората се оплакваха от лоша хигиена и животозастрашаваща некомпетентност, а директорът Злати Маринов отричаше.

Докладът описва и ситуацията в психиатричната болница в Раднево. Европейската делегация е видяла хора в заключени стаи, в които не е влизал достатъчно чист въздух. Персоналът е бил недостатъчен и ръководството на болницата е прибегнало до странната практика да назначи хора, които се лекуват от психични заболявания, като санитари на другите болни хора. Комитетът срещу изтезанията нарича това решение "недопустимо".

"Комитетът препоръчва на българските власти да вземат спешни мерки, за да адресират сериозните проблеми с недостига на медицинския състав в тази и други психиатрични болници", се казва в доклада на Комитета срещу изтезанията.

На този фон в него се говори за "леко подобрение" на отношението към задържаните в полицейските арести от 2015 г. насам. В същото време проверяващите отчитат, че властите все още не са взели никакви мерки за подобряване на достъпа до адвокат или лекар.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?