Съветът на Европа е обезпокоен от новия закон за правото на убежище в Унгария

Съветът на Европа е обезпокоен от новия закон за правото на убежище в Унгария

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс заяви, че е силно разтревожен заради новия закон в Унгария, който позволява на властите да задържат кандидати за убежище в лагери от затворен тип по границата, включително семейства с деца и непридружени непълнолетни, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Муйжниекс мярката, която по план трябва да влезе в сила през следващите седмици, ще бъде в нарушение на задълженията за Унгария, произтичащи от Европейската конвенция за правата на човека.

"Вместо да прибягва към задържане, Унгария трябва да инвестира в ефективни и достъпни алтернативи. Унгария трябва да се въздържа особено от това да задържа деца", каза той в комюнике. "Дълбоко разтревожен съм, че (новият закон) вероятно ще влоши проблемната ситуация с търсещите убежище в Унгария".

Приетият във вторник с подкрепата на управляващата партия "Фидес" и крайнодясната "Йоббик" законодателен акт е продължение на строгите антиимигрантски политики, предприети от премиера Виктор Орбан.

Съгласно съдебната практика на Европейския съд за правата на човека към такива задържания може да се прибегне в краен случай и то само ако не могат да бъдат приложени други варианти, отбеляза Франс прес.

Вчера Върховният комисариат на ООН за бежанците изрази безпокойство заради новия закон, също както и Унгарския хелзинкски комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа