Съветът на Европа критикува холандски политици за отношението им към източноевропейците

Герт Вилдерс

Европейската комисия срещу расизма и нетърпимостта към Съвета на Европа оповести четвъртия си доклад за Холандия, който съдържа критиката, че местни политици и медии определят исляма, мюсюлманите и източноевропейците като заплаха за страната, предаде БТА във вторник.

Холандия е критикувана и за това, че няма стратегия за приобщаване на ромите.

Комисията препоръчва на холандските власти да приемат проявите на расизъм като утежняващо обстоятелство в съдебните процеси за извършени престъпления.

Препоръчва се също Холандия да изработи стратегия срещу проявите на расизъм и расова дискриминация. Третата ключова препоръка е да бъдат предприети мерки срещу експлоатацията на временно наети работници, чието постоянно местожителство е извън Холандия.

В доклада са отчетени изявленията на председателя на националистите от Партията на свободата Герт Вилдерс, призовавал за отпор на "ислямските вълни цунами", които заливат страната.

Отчита се, че в резултат местен политик и административен ръководител от Хага е отправил сходен призив по отношение на хората от Източна Европа. В документа се допълва, че през 2011 г. в средите на холандските националисти са прозвучали призиви за депортиране на граждани от България, Румъния и Полша, ако нямат работа, тъй като "често са пияни и замесени в извършването на дребни престъпления". Цитирани са също изявления на Вилдерс, според които източноевропейците са пияници, възползват се от обществената система и крадат работни места.

Докладът разглежда и въпроса с открития преди година сайт от Партията на свободата за събиране на сигнали срещу граждани на Централна и Източна Европа. Предишното холандско правителство е критикувано, че не е предприело действия срещу тази инициатива с обяснението, че това е инициатива на отделна партия, свързана със свободата на изразяване. По този повод е отправена препоръка холандските власти да преосмислят отношението си и да вземат мерки срещу посочения сайт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?