Съветът на Европа критикува насилието при експулсиране на мигранти от Унгария

Съветът на Европа критикува насилието при експулсиране на мигранти от Унгария

Съветът на Европа разкритикува в доклад честите случаи на насилие срещу мигранти при връщането им от Унгария в Сърбия, предаде Франс прес.

Будапеща отговори, че документът е "неточен" и "има политически, а не професионален характер".

Членове на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията посетили две транзитни зони в Унгария и разпитали чужденци, които били върнати в Сърбия. Според видяното и събраните доказателства комитетът заключил, че Унгария полага усилия за предоставянето на "нормални материални условия" в центровете си за задържане, въпреки че тези условия са "твърде затворнически", най-вече за семействата с деца. В посетените зони нямало случаи на лошо отношение. При арестите и операциите по връщане на мигранти в Сърбия обаче имало насилие.

"Докладът съдържа голям брой заключения, които си противоречат с фактите. Документът е по-скоро политически, отколкото професионален и в него няма нищо ново в сравнение с миналия доклад" от 2015 г., заяви унгарското правителство.

Според унгарските власти докладът не взема предвид възможността "чужденците да са получили физически и психологически наранявания през по-ранен етап от пътуването си", преди да влязат в Унгария.

Будапеща подчертава, че от доклада не става ясно дали е имало "нарушения на закона" в транзитните зони.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?