Съветът на Европа поиска наказания за полицейско насилие над журналисти

АЕЖ: На протеста незаконно е арестуван журналист

Димитър Кенаров след ареста. Снимка: Туитър

Съветът на Европа призова за ефективно разследване на всички регистрирани случаи на насилие над журналисти и наказания на отговорните полицейски служители.

"Загрижена съм от многобройните съобщения за полицейско насилие срещу журналисти на демонстрациите в София", заяви в четвъртък Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права.

"Съобщава се, че няколко журналисти са били бити и обгазени на сблъсъците вчера в София между полицаи и демонстранти. Съобщава се, че един журналист е бил задържан с часове, а на други е била повредена професионалната техника", се посочва в нейното изявление, в което се казва още:

"Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни агенти, противоречи на задължението на държавите да поддържат свобода на печата и да защитават безопасността на журналистите. Поради това призовавам българските власти ефективно да разследват всички регистрирани случаи на нападения срещу журналисти и да накажат полицейските служители, отговорни за това неприемливо поведение. Също така спешно трябва да се дадат ясни инструкции на полицейските служители да зачитат свободата на печата и да позволяват на журналисти и медийни специалисти да отразяват безопасно демонстрациите".

Журналистът Димитър Кенаров, който пише за чуждестранни издания, е бил незаконно арестуван на протеста в сряда вечерта, обявиха по-рано от Асоциацията на европейските журналисти у нас. Той е бил задържан пред новата сграда на Народното събрание – бившия Партиен дом. След ареста се е опитал да се легитимира неуспешно, бил е удрян и ритан.

"Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници", се посочва в позицията на АЕЖ.

Кенаров е държан няколко часа с белезници на тротоара. През това време многократно е показвал журналистическата си карта, но отново без резултат. След това е качен в полицейски бус и откаран в Пето РПУ. Там е писал обяснения, съствен му е предупредителен протокол и е освободен. Не му е връчвана заповед за задържане, не е имал и достъп до адвокат.

Самият Кенаров разказва в профила си в Туитър, че е бил повален на земята и ритан в главата.

"Камерата ми беше отнета и бях държан с белезници на тротоара няколко часа", пише той.

АЕЖ настоява за пълно разследване на инцидента и иска ръководството на МВР да поеме отговорност за случая.

"Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери. АЕЖ наблюдава всички тези случаи и ще уведоми международните си партньори за бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров", пишат от организацията.

По-рано през деня в сряда екипите на бТВ и БНТ бяха обгазени с лютив спрей. Журналист от обществената телевизия припадна и бе откаран в болница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?