Съветът на Европа разкритикува новото грузинско ръководство

Съветът на Европа изрази загриженост за бъдещето на демокрацията в Грузия, след като негова делегация посети страната, за да даде оценка на подготовката за парламентарните избори, насрочени за 28 март, предаде Франс прес.

Има реална опасност след вота да бъде създаден еднопартиен парламент. Това би било тежко отстъпление за развитието на демокрацията в Грузия, твърди в комюникето си делегацията. И все пак тя приветства някои усилия, които вече се полагат за опростяването на изборните протоколи.

Делегацията е "сериозно обезпокоена" от факта, че новите грузински власти не са изпълнили редица съществени препоръки, които са били направени през януари след предишните избори. Петчленната делегация на ПАСЕ беше ръководена от унгарския депутат Матиаш Йорши, който заяви, че изборите ще бъдат "решително изпитание пред демокрацията в Грузия". При посещението си в Грузия генералният секретар на Съвета на Европа призова новите грузински власти да организират честни и свободни избори, до които да има достъп и опозицията.

Делегацията на Съвета на Европа критикува най-вече прекомерното представителство на управляващите партии в състава на избирателните комисии.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?