Съветът на Европа с безпокойство следи влошаващата се медийна свобода у нас

Нилс Муижниекс

Влошаващото се положение на българските медии е един от тревожните проблеми в страната, коментира комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс в края на тридневно си посещение у нас.

"Комисарят е разтревожен от недостатъчната прозрачност в собствеността и финансирането на медиите, както и от липсата на действия срещу концентрацията на медии", се казва в съобщение на неговата пресслужба. В резултат на това, според съобщенията, много издания обслужват интересите на малцина. "Истинският медиен плурализъм е институционалната гаранция за реализиране на правото за получаване на обективна информация и властите трябва да предприемат стъпки, за да я осигурят", заявява комисарят.

По повод неотдавнашното налагане на големи глоби на медии от Комисията по финансов надзор заради техни публикации относно финансови операции на фирми и относно банковия сектор, той казва, че "това е много смущаващо". "В контекста на вече ограниченото пространство за разпространяване на информация в обществен интерес тези глоби открито провокират по-нататъшна автоцензура", заявява той.

Споделяне

Още по темата

Още от България