Съветът на федерацията одобри закон за медиите - "чуждестранни агенти" в Русия

Съветът на федерацията одобри закон за медиите - "чуждестранни агенти" в Русия

Руските сенатори одобриха закон, позволяващ медии да бъдат регистрирани от правосъдното министерство като "чуждестранни агенти". Така Москва отвърна на изискването към руската телевизия РТ да се регистрира с това определение в САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС.

За документа гласуваха 154 членове на Съвета на федерацията - горната камара на парламента, един се въздържа.

За да влезе в сила, текстът, приет единодушно миналата седмица от Държавната дума, трябва да бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Руските власти го представят за ответна мярка срещу неотдавнашното регистриране на руската телевизия РТ, контролирана от Москва, като "чуждестранен агент" в САЩ.

"Министерството на правосъдието би могло произволно да определи като чуждестранен агент всяка чуждестранна медия", коментира в комюнике в понеделник кремълският Съвет по правата на човека, който препоръча на сената да отхвърли проекта заради мъглявите формулировки и възможността за злоупотреби.

Остро разкритикуван от "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", законът принуждава засегнатите организации да предоставят на властите информация за финансовото си състояние и да уточняват в различни документи, че са регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж.

Новият акт официално включва и медиите в обхвата на руски закон от 2012 г., обявяващ за "чуждестранни агенти" неправителствените организации, финансирани от чужбина и участващи в "политическа дейност".

Москва вече изпрати предупреждения във връзка с това до "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода".

"Руски медии не могат да бъдат собственост на чуждестранни юридически лица. Затова с оглед законовите положения всички предвидени ограничения може да бъдат въведени спрямо определени медии, това ще зависи от ситуацията, в която нашите медии ще се намират в чужбина", обясни сенаторът Андрей Клишас, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят