Съветът на федерацията в Русия одобри договора със САЩ за съкращаване на ядрените арсенали

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент - ратифицира днес с някои условия руско-американския договор за съкращаване на стратегическите нападателни потенциали на двете страни, съобщиха осведомителните агенции.

За приемането на предложения от президента и одобрен от Думата законопроект за ратифициране на договора гласуваха 140 сенатори, против бяха петима, а двама се въздържаха. Обсъждането премина при закрити врата.

Москва се задължава да изпълнява сключения преди една година договор при известни условия, реши Съветът на федерацията. Едно от тях е до три месеца след влизането в сила на договора президентът на Русия да информира парламента за параметрите на програмата за развитие на стратегическите ядрени сили на Русия.

Правителството на свой ред трябва всяка година да информира парламента за това как се изпълняват двата договора - Договора за съкращаване на стратегическите нападателни потенциали и Договора между СССР и САЩ за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

При днешното гласуване бе определено и при какви условия Москва може да излезе от договора за стратегическите потенциали. Това може да стане, ако възникнат "извънредни обстоятелства, които поставят под заплаха висшите интереси на Руската федерация". Към тези обстоятелства спадат "съществени нарушения" на договора от американската страна и разполагане от друга държава или група държави на система за противоракетна отбрана, способна да намали значително ефикасността на стратегическите ядрени сили на Русия. Москва си запазва правото да излезе от договора и ако друга страна или група страни увеличават своя нападателен потенциал или вземат такива решения в областта на военното строителство.

Подписаният миналата година в Москва договор предвижда Русия и САЩ да съкратят до 2012 г. стратегическите си ядрени арсенали с около две трети - до 1700-2200 бойни глави. Документът бе ратифициран от американския Сенат през февруари, от руската Дума - в началото на май.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?