Съветът на коалицията за рокадите в кабинета пак се отлага?

Премиерът Станишев може да реши да забави рокадите в кабинета, за да изчака и мониторинговия доклад на Еврокомисията, който се очаква в края на юни, съобщиха източници от БСП. Окончателните решения ще се вземат от съвета на тройната коалиция, в който лидерите на НДСВ и ДПС трябва да кажат приемат ли приетите от извънредния конгрес на БСП промени в социално-икономическата политика.

Премиерът Станишев отправи няколко ясни послания на конгреса и първото е, че ще води докрай партията и правителството, коментира в неделя пред БНР зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи.

“За първи път лидерът на БСП заяви и това е една знаменателна фраза, че “хорото ще го играе докрай”. За първи път говори за реална политика за данъците и реална социална политика, насочена към преизчисляване на пенсиите. Досега по-скоро се говореше за това нещо, но реални действия нямаше и сега очакванията на обществото са именно в тая сфера”, каза Лютфи.

Според него процесите в НДСВ продължават да будят тревога, но лидерът на партията е решен да се справи с разбунтувалите се депутати, които обявиха конгреса на партията от 3 юни за нелегитимен и настояха зам.-председателят Милен Велчев за подаде оставка заради манипулациите. Преди дни обаче Симеон Сакскобургготски изненада “бунтарите” с отворено писмо, от което става ясно, че е снел доверието си от тях и обещава радикални промени в парламентарната група.

“Симеон Втори твърдо е решил да реформира ръководството и сега във вторник на заседание на парламентарната група в негово присъствие ще бъде завършено това, което беше започнато на техния конгрес. И от ден на ден той става все по-решителен и все по-убеден, че неговите по-европейски послания не се разбират от някоя фракция от досегашното ръководство на НДСВ”, коментира зам.-председателят на ДПС Юнал Люгфи.

Изразената от него позиция потвърждава необявените досега публично намерения на крилото в НДСВ начело с Милен Велчев да върви към обединение с ДПС за създаване на Либерален алианс. За такъв настояват и либералите в Европарламента, чийто лидер Греъм Уотсън беше в София след евроизборите, на които ДПС се представи изключително успешно, а НДСВ едва вкара един евродепутат. Т.нар. юридическо лоби в НДСВ начело със зам.-председателя на партията Пламен Панайотов е против алианс с ДПС.

На извънредния конгрес царят подмени почти изцяло партийното ръководство и Панайотов не бе сред предложенията му за новия политсъвет. Дългогодишният довереник на Симеон и негов пръв вицепремиер в предишното правителство бе предложен за ръководството от делегатите на конгреса, но не събра достатъчно гласове. Тогава Даниел Вълчев, настоящ вицепремиер и министър в кабинета “Станишев”, скандализира Симеон и конгреса, като посочи, че гласуването е манипулирано.

Очаква се в следващите дни да стане ясно колко от 34-те депутати от общо 52-ма в ПГ на НДСВ, ще останат на “бунтарска” позиция и каква част от тях ще отстъпят пред лидера, на когото непрекъснато се кълнат в лоялност.

От другия лагер, който се ползва с подкрепата на партийната централа, вече са режисирали “спонтанни” призиви от структури по места за оставките на Панайотов, Вълчев и другите низвергнати от царя. Към момента никой от НДСВ не се наема да прогнозира публично каква ще е развръзката.

Междувременно стана ясно, че заседанието на коалиционното “трио”, което трябва да обсъди промените в социално-икономическата политика и анонсираните смени на министри, може отново да се отложи. Съветът на коалицията трябваше да се събере още в седмицата след 2 юни, когато премиерът Станишев обяви, че приема оставките на Румен Овчаров и Георги Петканов. Това обаче не стана заради сблъсъците в НДСВ.

Все още няма яснота дали Симеон ще иска да смени останалите си четирима министри, които вече са му неудобни, след като подкрепиха бунта срещу “заместник-царя” Милен Велчев. В събота се заговори, че има подадени оставки на жълти министри, но в неделя премиерът отрече това. Той каза, че и Симеон не е поставял пред него този въпрос.

Според някои източници лидерът на НДСВ ще настоява най-вече за излизане на двама от министрите си – Даниел Вълчев и Гергана Грънчарова, която е ангажирана със Соломон Паси, който пък разбуни жълтия конгрес да излиза от тройната коалиция.

На този етап няма индикации, че лидерът на ДПС ще жертва някой от своите министри, твърдят депутати от левицата.

“Коалицията ще излезе оздравена след тези конгреси", прогнозира пред журналисти в неделя президентът Георги Първанов, с чиято решаваща воля през 2005 г. беше създадено настоящото правителство. Запитан очаква ли предсрочни избори, той каза, че идеята “не е актуална”.

Първанов допълни, че е необходима активна социална политика, но подкрепя премиера, че тя не бива да бъде за сметка на финансовата стабилност. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани