Съветът на ООН за човешки права започна новата си сесия със завръщането на САЩ

Антониу Гутериш

Съветът на ООН за човешки права започна днес новата си сесия, която е белязана от завръщането на САЩ и дълбоки разделения за работата му. Сесията ще продължи един месец и ще се води онлайн вместо присъствено в Женева. Сред основните ѝ теми ще са репресията на политически протести в Мианма и Беларус и продължаващите нарушения на човешки права в продължаващата от едно десетилетие гражданска война в Сирия, предаде ДПА в понеделник.

В откриващата си реч на сесията генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че пандемията действа опустошаващо върху човешките права, защото усилва бедността, разделенията, репресиите и омразата.

"Наблюдаваме порочен кръг от нарушения", каза Гутериш. По думите му пандемичната криза задълбочава икономическите неравенства между привилегированите и маргинализираните.

"Пандемията засяга диспропорционално повече жените, малцинствата, хората от третата възраст, инвалидите, бежанците, мигрантите и туземните населения, а крайната бедност се разраства", заяви генералният секретар на ООН, цитиран от Франс прес.

Той разкритикува някои правителства, които използват пандемията като предлог за смазване на политическо инакомислие.

"Свързаните с пандемията ограничения се използват като предлог за подкопаване на избирателния процес, заглушаване на гласа на политически опоненти и потискане на критиците", заяви Гутериш.

"Правозащитници, журналисти, адвокати, активисти и дори здравни работници биват арестувани, преследвани, тормозени и следени за критики към мерките, или липсата на мерки, в борбата с пандемията", добави той.

Белите супремасисти и неонацистките движения са се възползвали от пандемията, за да увеличат членската си маса чрез поляризация и манипулиране на политиката, заяви Гутериш.

"Те се превръщат в транснационална заплаха", каза той и призова за координирани действия срещу тези групировки.

Гутериш разкритикува и "ваксиналния национализъм".

"До момента десет държави представляват над три четвърти от поставените дози ваксини", каза той.

"Неспособността да осигурим равнопоставен достъп до ваксините е нов морален крах, който ни връща назад", заяви Гутериш.

Новата сесия на Съвета е белязана от завръщането на САЩ, които го напуснаха през 2018 г. при управлението на Доналд Тръмп. Администрацията на сегашния президент Джо Байдън реши да сложи край на бойкота и да присъства на сесията като страна наблюдател. Държавният секретар Антъни Блинкън обаче заяви, че САЩ все още имат дълбоки съмнения поради постоянното съсредоточаване на Съвета върху Израел, както и поради проблемното състояние на човешките права в някои страни членки.

Членовете на Съвета Русия и Китай, заедно с бившия член Саудитска Арабия, неотдавна почти осуетиха назначаването на дипломата от Фиджи и бивш върховен съдия Нажат Шамим Хан за председател на Съвета на ООН за човешки права. Според дипломати в Женева спорът около Хан изважда на показ различното отношение към човешките права сред някои членки на Съвета като Русия, Китай, Куба, Венецуела, Филипините и Пакистан. Тези страни редовно заявяват, че Съветът не трябва да се меси във вътрешните дела на други държави чрез разследвания или санкции за нарушения на човешки права, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят