Съветът на пазителите обяви "известни" нарушения по време на изборите в Иран

Съветът на пазителите обяви официално, че е имало известни нередности на президентските избори на 12 юни, на които бе преизбран Махмуд Ахмадинеджад, съобщиха световните агенции.

Съветът на пазителите - законодателен орган, съставен от шестима висши богослови и шестима юристи богослови, обяви, че в 50 града са подадени повече гласове, отколкото са регистрираните избиратели.

Говорител на съвета заяви пред иранска телевизия, че "това поставя под съмнение около три милиона гласа, но още не е ясно, дали те са решаващи за изборните резултати".

Ахмадинеджад бе преизбран с почти две трети от подадените гласове. Опозицията обаче го обвини, че резултатите са манипулирани. Проучване на британския независим външнополитически институт Чатъм Хаус пък показа неубедителна преднина в полза на Махмуд Ахмадинеджад.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обаче вече защити изборната победа на Ахмадинеджад и отхвърли възможността за анулиране на вота.

Загубилият изборите Мир Хосейн Мусави призова привържениците си да продължат протестите по улиците на Техеран.

По официална информация досега най-малко 15 души са загинали при сблъсъци по време на демонстрациите, а стотици са арестувани. Според други данни броят на загиналите е достигнал 150.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?