Съветът на пазителите проверява 646 жалби за президентските избори в Иран

Върховният законодателен орган в Иран обяви, че разследва 646 жалби за нарушения, подадени от загубилите изборите за президент трима кандидати, съобщи ББС.

Съветът на пазителите - законодателен орган, съставен от шестима висши богослови и шестима юристи богослови, е поканил на среща Мир Хосейн Мусави, Мехди Каруби и Мохсен Разаи, за да обсъдят заедно жалбите.

В същото време десетки хиляди поддръжници на опозицията излязоха отново по улиците на Техеран. Мусави обяви четвъртък за траурен ден, след като осем души загинаха при сблъсъци в понеделник. Той настоя иранските власти да освободят задържаните опозиционни лидери и журналисти.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад бе преизбран с почти две трети от подадените гласове. Опозицията обаче го обвини, че резултатите са манипулирани

Говорител на Съвета на пазителите съобщи, че органът вече е започнал "внимателна проверка" на подадените жалби. Все още загубилите претенденти за президентския пост не са съобщили дали ще се отзоват на поканата в събота да участват в заседание на съвета.

ББС отбелязва обаче, че Мусави, Каруби и Разаи вероятно не са настроени много оптимистично, тъй като съветът е традиционно лоялен към върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей.

По рано тази седмица съветът обяви, че щял да започне повторно преброяване на изборните резултати в оспорваните райони, но отхвърли искането на Мусави за провеждането на нов вот.

Събранието на експертите, най-важният религиозен орган на режима, който назначава и върховният лидер, пък приветства масовото участие на президентските избори (85% активност) на 12 юни, но не спомена нищо за преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад.

ББС отбелязва обаче, че събранието се оглавява от бившия президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани, който е поддръжник на Мусави и противник на Ахмадинеджад. Въпросът сега е дали Рафсанджани би предизвикал върховния лидер на страната.

Споделяне

Още от Свят