Под викове "Оставка!" на протестиращи отвън

Съветът на ПЕС подкрепи Станишев и правителството

Премиерът Орешарски: Паднаха ми се най-трудните 100 дни

Съветът на ПЕС подкрепи Станишев и правителството

Конференцията на Партията на европейските социалисти в София започна в събота със символична подкрепа за лидера на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев и министър-председателя Пламен Орешарски. Форумът, който подкрепи новите управляващи, обаче е съпътстван от протест срещу кабинета. Пред сградата на НДК, където се провежда конференцията  се събраха няколко стотин протестиращи, които искат оставката на правителството.

Недоволните от действията на кабинета „Орешарски” блокираха в 10 часа прохода Шипка, предаде БНР. Блокадата продължи 10-15 минути. Хиляди граждани са обявили готовност да се включат в протеста "Окупирай НДК", който започна в 10 часа и ще продължи до 22 часа.

Засега протестът минава спокойно.Протестиращите носят плакати, като повечето от тях са написани на английски, но тук-таме има и на френски език.

Междувременно на форума на ПЕС лидера на социалистите в Европарламента Ханес Свобода направи символно изказване, защитавайки правителството. “Алтернативата на Сергей Станишев са хора като Бойко Борисов, Виктор Орбан и Силвио Берлускони, трябва да го разберете. В много страни вече го разбраха. Нека не се връщаме към Борисов, да не се връщаме към философията на Борисов и Берлускони“, заяви председателят на ПГ на ПЕС в ЕП.

“Сергей Станишев във всички изминали години е доказвал, че се бори за бъдещето. Той направи всичко възможно, за да може партията му да скъса с миналото и да се модернизира”, каза Свобода.

Веднага след назначаването на медийния магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което предизвика и протестите преди повече от седмица, Ханес Свобода излезе с остра критика към кадровото решение на българските управляващи, в Туитър.

Председателят на Партията на европейските социалист-жени Зита Гурмай призова протестиращите срещу кабинета „Орешарски” да проявят малко търпение. „Проявете малко търпение. Току-що се одобри програмата на правителството. Сигурна съм, че премиерът е готов да ви чуе. Искате да смените правителството, но е по-добре да проявите малко търпение преди това”.


„Водиш държавата и ПЕС в изключително труден момент. Невинаги се срещат лидери, които да са толкова силни, че да могат публично да признаят, че са направили грешка“. Каза от своя страна председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на заседанието на Съвета на ПЕС, обръщайки се към председателя на ПЕС Сергей Станишев.

 „Това показва, че ти не си тесногръд човек, който е убеден, че всичко, което прави, е правилно. Ти си мислещ човек, и ти си човек, и ти правиш грешки, и си признаваш. Това е разликата между нас и десните партии”, посочи Шулц.


„Трябва да опишем състоянието на Европейския съюз. Той е под заплаха. Искаме да променим ЕС, не искаме да го поддържаме във вида, в който е в момента. Ние заедно сме много по-силни, отколкото всяка държава поотделно”, каза още Мартин Шулц.

Станишев с реч срещу Борисов, в подкрепа на Орешарски

От своя страна лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев акцентира върху вече познатите от последната седмица негови тези - критика към правителството на Бойко Борисов, похвала за премиера Пламен Орешарски, анализ на гражданското общество и призив за подкрепа.

"Това е вторият форум на ПЕС, който се провежда в София. Тогава времето беше влажно и мъгливо. Сега е горещо. Каквата е и политическата обстановка в страната и това продължава от февруари", започна Станишев. По думите му през зимата хората са излели "не само заради цените на тока, но заради усещането, че държавата трябва да им се възвърне, да отстоява обществения интерес. Тази цел не е постигната, защото не е лесно да се отървем от вредните практики, да се освободят обществото и институциите от скритите влияния", заяви още Станишев.

"Каузата, за която се борихме почти 4 години, беше да възстановим откритата демокрация, да върнем социалната справедливост, да извършим реформи за икономическо развитие, да преодолеем много от трудностите в 23-годишния преход", заяви още Станишев.

"Знаем каква е нашата отговорност пред нашите другари от европейското семейство. Трябва да започнем да вършим изключително важна задача 11 месеца преди европейските избори. В рамките на бюджетната рамка, трябва да защитим своята кауза и да покажем, че можем да защитим младите хора", каза още той.

"Казахме, че ще работим съвместно, в диалог с всички, за възстановяване на индустрията в България. Няма да сведем глава пред тези, които унищожиха бизнеса и доведоха хората до такова отчаяние, че да се самозапалят", заяви още Станишев.

"Новото правителство има една мисия, която ще бъде осъществена – да изпълни своята програма в тази драматична ситуация. Трудно е да се поеме отговорност с помощта само на половината депутати в парламента, да се поеме този риск и предизвикателство", каза Станишев.

Орешарски: Паднаха ми се най-трудните 100 дни

Министър-председателят Пламен Орешарски пък заяви, че на неговото правителство са се паднали най-трудните 100 дни „ в сравнение с всички последни български правителства“. Репликата му силно напомни на неговия предшественик Бойко Борисов, който твърдеше, че управлява в най-трудното за „Европа и за целия свят време“.

По думите на Орешарски кабинетът му е избран много трудно и още от първите дни му се поиска оставката. „Иска му се и сега“, добави министър-председателят. Той обаче не обясни защо се иска оставката на правителството. Нито Орешарски, нито Станишев засегнаха темата с медийния магнат и скандален депутат Делян Пеевски.

„ Въпреки това, ние се фокусирахме още в деня на избирането на правителството върху няколко важни неотложни групи мерки. На първо място засилихме някои социални програми с най-голяма чувствително на обществото, обърнахме внимание на младежката безработица и разработваме специални програми. Вторите мерки засягат подобряване на бизнес климата и намаляване на административни тежести. Предвиждаме демократизиране на цялостния процес. Надяваме се за първите 100 дни някои от тези мерки да бъдат изпълнени, а по други да постигнем съществен прогрес, така че ходът на целия процес от мерки да бъде допълван с оглед на изключително сложната икономическа, социална и политическа обстановка в нашата държавата”, посочи Пламен Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?