Съветът по сигурността нареди на разузнаването да се активизира

Външното и военното разузнаване да активизират дейността си в регионите по света, които се смятат за огнище на тероризъм. Това указание е било дадено на днешното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради атентатите в Мадрид на 11 март, за които се смята, че Ал Каида организира срещу участниците в антитерористичната коалиция.

На предишното заседание на Съвета, свързано с атентата срещу нашия контингент в Ирак на 27 декември м.г. стана ясно, че нито Националната разузнавателна служба, нито военните имат агентура в региона и заради това не разполагат с информация за готвени терористични актове.

Бомбена заплаха на централна жп гара в София

Анонимен мъжки глас е съобщил за поставено взривно устройство на централна жп гара в София. Сигналът е подаден на тел. 33-33 в 17.15 часа, съобщиха от транспортното министерство. Районът на гарата е отцепен, движението на влаковоте не е прекъснато, билетите се издават от кондукторите във влаковете. При извършения оглед от екип на ДОТИ-МВР взривно устройство не бе открито.

Към момента няма данни за подготовка или намерения за извършване на терористични атентати в България, обявиха от правителството след заседанието. В него участваха премиерът Симеон Сакскобургготски, силовият вицепремиер Пламен Панайотов, министрите на отбраната и вътрешните работи Николай Свинаров и Георги Петканов и шефовете на специални служби.

Ръководството на МВР е поискало допълнителни финансови средства за набирането на служители и оборудването за целите на борбата с тероризма, съобщи секретарят на Съвета по сигурността Димитър Пенков. Парите са необходими за закупуване на камери, скенери, както и за попълването на свободния щат в МВР. Ведомството имало нужда и от назначаването на повече постови и патрулни полицаи, които да следят за сигурността по улиците.

МВР вече е активизирало наблюдението на хора от рискови групи - чужденци, за които може да се допусне, че оказват логистична подкрепа на терористи, преминаващи през България.

До една седмица министрите на вътрешните работи и на отбраната Петканов и Свинаров трябва да представят проект за решение на кабинета за подобряване мерките за борба с тероризма в страната по искане на Съвета по сигурността, съобщи говорителят на кабинета Димитър Цонев.

Акцент в проектите трябва да бъде осигуряването на допълнителен ресурс, техника и хора за актуализиране и систематизиране на мерките за сигурност в България след атентатите в Испания, обясни Цонев.

Осъществява се и постоянна координация между МВР, здравното министерство, гражданска защита и другите компетентни органи.

Мерките, взети през последните две години у нас, са системни и последователни с оглед превантивната защита на страната и предотвратяването на евентуални терористични действия, е становището на Съвета по сигурността.

Съветът по сигурността е препоръчал на европейската среща на вътрешните министри на 19 март България да потвърди ангажиментите и подкрепата си към действията на международната общност в борбата с тероризма.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: